Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκεται και επισήμως πλέον στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές

Η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκεται και επισήμως πλέον στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές
Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και η ένταξη της στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση πυροδοτεί τα χειρότερα σενάρια για τη ΔΕΗ
Αντιμέτωπη με την προοπτική απώλειας των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκεται πλέον η ΔΕΗ μετά τις δυο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι οποίες απορρίπτουν τις προσφυγές της επιχείρησης κατά προηγούμενων αποφάσεων της Κομισιόν, που κατηγορούσαν τη ΔΕΗ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην εγχώρια αγορά λιγνίτη και στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα νομικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τις δυο αποφάσεις ετέθησαν χθες από τους εκπροσώπους των δανειστών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ανοίγοντας των «Ασκό του Αιόλου» για τη ΔΕΗ, η οποία καλείται πλέον να διαπραγματευθεί με τις γενικές διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου.
Η κίνηση αυτή των δανειστών που προφανώς προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία με επιμονή αντιπαρατέθηκε με τη ΔΕΗ επί 13 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά λιγνίτη φέρνει στο προσκήνιο τα περίφημα δομικά μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού τα οποία περιλαμβάνονται ήδη στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο του περασμένου Ιουνίου, ως εναλλακτική λύση για την απελευθέρωσης της αγοράς εφόσον δεν επιτευχθούν μέσω των ΝΟΜΕ τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. 
Με άλλα λόγια η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και η συμπερίληψη της στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος φέρνει στο τραπέζι την προοπτική πώλησης μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. 
Έτσι η ΔΕΗ καλείται να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα δώσει ευθεία πρόσβαση στη λιγιτική παραγωγή της σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα και τα βασικά από τα ερωτήματα που τίθενται είναι δυο: 
Πρώτον εάν αυτό θα γίνει αμέσως, ή μετά τη λήξη της ισχύος των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν χαρακτηριστεί ως μεταβατικό εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς έως το 2020. 
Άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα υπέβοσκε η συζήτηση για το τι θα γίνει μετά το 2020 και εάν η αγορά θα οδηγηθεί τότε σε ένα απότομο «κλείσιμο» αφού θα λήξει η ισχύς των δημοπρασιών.   
Δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό ερώτημα, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κληθεί η ΔΕΗ να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. 
Έτσι στο τραπέζι βρίσκονται ήδη σενάρια για πώληση λιγνιτικών μονάδων, ή για παραχώρηση τους σε ιδιώτες για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ή ακόμη για την δημιουργία εταιριών στις οποίες θα εισφερθούν κάποιες από τις λιγνιτικές μονάδες και θα πωληθούν σε ιδιώτες, με τη ΔΕΗ να διατηρεί μειοψηφικό πακέτο μετοχών.      
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλούσαν χθες (15/12) για το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων, ή για απόσυρση τους στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως θα οδηγήσει σε περιορισμό της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. 
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λύση αφού η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ δεν σημαίνει και απώλεια της δεσπόζουσας θέσης της. 

Οι διαπραγματεύσεις για τα ΝΟΜΕ

Όσο δε για τις διαπραγματεύσεις του κ. Σταθάκη με τους δανειστές για το ζήτημα των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, πλέον φαίνεται να εισέρχονται σε δεύτερο πλάνο από πλευράς κρισιμότητας για το μέλλον της ΔΕΗ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποσύρεται από το τραπέζι η απαίτηση των δανειστών για αυξημένες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα είναι υποχρεωμένη να διαθέτει η ΔΕΗ στον ανταγωνισμό προκειμένου έως το 2020 να έχει μειωθεί το μερίδιο της στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού κατά 50%.
Πηγές του υπουργείου ανέφεραν αργά το βράδυ ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου αλλάζει συνολικά το πλαίσιο της συζήτησης, καθώς και ότι στα ΝΟΜΕ έγιναν βήματα προόδου. 
Είναι σαφές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να εμφανίσει το θέμα της απόφασης Ευρωδικαστηρίου αποκομμένο από τη διαπραγμάτευση για τα ΝΟΜΕ και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιες πηγές, έλεγαν πως η εξέλιξη αυτή βοηθάει ώστε να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα των δημοπρασιών. 
Νωρίτερα μάλιστα, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους δανειστές ο κ. Σταθάκης, ο οποίος προφανώς γνώριζε την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου αλλά και το ότι επρόκειτο να τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην αποδεχθεί τον αθροιστικό υπολογισμό των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που θα διατίθεται μέσω των δημοπρασιών, μιλώντας για μικρές αναπροσαρμογές τόσο προς τα επάνω όσο και προς τα κάτω σε σχέση με τα ποσοστά που προβλέπει ο νόμος. 
Εμφανίστηκε δηλαδή, να απορρίπτει τη διάθεση ποσοστού 20% που απαιτούν οι δανειστές για το 2017 και να είναι αισιόδοξος ότι θα γίνει αποδεκτή η θέση του, για διάθεση ποσοστού 12% το 2017 και από 13% το 2018 και 2019, με παράλληλο έλεγχο από τη ΡΑΕ, της αποτελεσματικότητας του μέτρου όσον αφορά τη συμφωνημένη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, δύο φορές το χρόνο και συγκριμένα τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο. 
Πάντως το γεγονός ότι η χθεσινή συνάντηση έληξε χωρίς τη λήψη κάποιας απόφασης με την προοπτική οι συζητήσεις να συνεχιστούν από απόσταση και τους εκπροσώπους των δανειστών να αποχωρούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων και χωρίς να είναι γνωστό το πότε θα επιστρέψουν, κάθε άλλο παρά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το θέμα των ΝΟΜΕ θα κλείσει στη βάση που επιθυμεί ο κ. Σταθάκης. 
Πλέον βρίσκονται στο τραπέζι όλα τα σενάρια που αντικατοπτρίζουν τους χειρότερους φόβους της ΔΕΗ, δηλαδή την υλοποίηση τόσο του προγράμματος των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ και μάλιστα με αυξημένες ποσότητες σε σχέση με αυτά που προβλέπει ο νόμος του Μνημονίου, όσο και την ενεργοποίηση των περίφημων «δομικών μέτρων», που σημαίνουν πώληση μονάδων παραγωγής. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης