Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ωριμάζει η ιδέα για πώληση μονάδων της ΔΕΗ μετά τις τελευταίες επαφές με τους θεσμούς

tags :
Ωριμάζει η ιδέα για πώληση μονάδων της ΔΕΗ μετά τις τελευταίες επαφές με τους θεσμούς
Οι επαφές με τους πιστωτές εξαντλούν τα περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις
H διαπραγμάτευση του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και τα ποσοστά μπορεί να μην κατέληξαν προς το παρόν, αλλά το φάσμα των υψηλών ποσοστών που απειλεί την βιωσιμότητα της λιγνιτικής παραγωγής αναδεικνύει ένα νέο σενάριο για την ηγέτιδα εταιρία του κλάδου και την ενεργειακή αγορά.
Το προφανές αδιέξοδο, για το οποίο έχει κάνει λόγo επανελλειμμένα το Worldenergynews.gr έχει συνειδητοποιηθεί πια επαρκώς από την ελληνική πλευρά καθώς οι πιστωτές φρόντισαν με κάθε τρόπο να το επισφραγίσουν.
 Ετσι όπως είχαμε καταγράψει σε σχετικό ρεπορτάζ,ωριμάζουν πλέον οι συνθήκες να προβεί η ΔΕΗ στον σχεδιασμό πώλησης μονάδων με στόχο να λύσει τα δικά της προβλήματα, να ισχυροποιήσει την θέση της στην αγορά και να βρει μια κοινή λύση με τους πιστωτές.
Κατά τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ θα μπορέσει να εξασφαλίσει άνετα τις αναχρηματοδοτήσεις που επιδιώκει και χρειάζεται αλλά και να καταστρώσει ένα βιώσιμο business plan που θα της δώσει την δυνατότητα να περάσει στην αντεπίθεση.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ .Εμμανουήλ Παναγιωτάκης έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα για να μην επιλέξει αυτήν την λύση, είναι όμως ο κατάλληλος άνθρωπος που θα μπορέσει να υλοποιήσει ένα σχέδιο τέτοιο, γιατί διαθέτει την αποδοχή, δίνοντας απάντηση σε ένα από τα πιο βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Αφορμή μπορεί να αποτελέσει η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, όμως σε κάθε περίπτωση μια τέτοια κίνηση μπορεί να προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και να βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της επιχείρησης.
Όπως έχουμε καταγράψει η ΔΕΗ θα πρέπει να βρει ένα business plan μόνο σε κοινή γραμμή με τους πιστωτές.
Και αυτό για να μπορεί να πουληθεί το 17% σε νούμερα αξιοπρεπή και όχι στα σημερινά επίπεδα που δεν φτάνουν ούτε τα 130 εκατ ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης