Ενέργεια

Στην τελική ευθεία για την πρώτη δημοπρασία ηλεκτρισμού εισέρχεται η αγορά

Στην τελική ευθεία για την πρώτη δημοπρασία ηλεκτρισμού εισέρχεται η αγορά
Στα 150.586.152 ευρώ προσδιορίζεται η ελάχιστη αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατεθεί στον ανταγωνισμό μέσω της πρώτης δημοπρασίας. Στα 4.517.584 ευρώ.
Το ύψος των εγγυήσεων που καλούνται να καταθέσουν οι συμμετέχοντες στην πρώτη δημοπρασία υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, η οποία είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου,  προσδιορίζει πρόταση του λειτουργού της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 και στη συνέχεια η ΡΑΕ θα εκδώσει την απόφαση της οριστικοποιώντας το ύψος των εγγυήσεων. Ακολούθως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές από το τραπεζικό σύστημα  προκειμένου να συμμετάσχουν στην πρώτη δημοπρασία. 
Σύμφωνα με την πρόταση του ΛΑΓΗΕ για τον προσδιορισμό του ύψους των εγγυήσεων ορίζεται ένας συντελεστής που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 0.1 έως 0.5 καθώς και μια σειρά παραμέτρων που είναι: 
Η διάρκεια των προθεσμιακών προϊόντων που θα δημοπρατούνται. 
Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, η οποία ως γνωστόν έχει οριστεί στα 37,37ευρώ ανά MWh. 
Οι ποσότητες των προθεσμιακών προϊόντων που θα διατεθούν πλήρως στους συμμετέχοντες. 
Η ποσότητα του προθεσμιακού προϊόντος που θα διατεθεί για το 2016 και η οποία ανέρχεται σε 460MWh/h. 
Με βάση αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι η ελάχιστη αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατηθεί για το 2016 ανέρχεται σε 150.586.152 ευρώ και το σύνολο της αντίστοιχης προκαταβολής – εγγύησης  4.517.584 ευρώ. 
Έτσι, εφόσον η ΡΑΕ κάνει δεκτή την πρόταση του ΛΑΓΗΕ για χρήση του μικρότερου συντελεστή, δηλαδή το 0.1 η εγγύηση που θα πρέπει να καταβληθεί από τους συμμετέχοντες ανέρχεται σε 451.758 ευρώ. 
Αυτό σημαίνει ότι εφόσον ένας μόνο "παίκτης" θελήσει να διεκδικήσει το σύνολο της ποσότητας που θα δημοπρατηθεί, θα πρέπει να καταθέσει εγγύηση 451.758 ευρώ. 
Στην περίπτωση που ο συντελεστής οριστεί για παράδειγμα στο 0.5, το ποσό της εγγύησης ξεπερνάει τα 2,2 εκατ ευρώ για το σύνολο της ποσότητας. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το ύψος των εγγυήσεων είναι σχετικά υψηλό, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει δυσκολίες στις μικρές εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού.    
Πέραν των εγγυήσεων η πρόταση του ΛΑΓΗΕ αφορά και το ύψος της ποινής μη συμμόρφωσης, για τις περιπτώσεις μη υποβολής ή υποβολής μη νόμιμης χρήσης της ποσότητας που θα διεκδικηθεί στη δημοπρασία. 
Το ύψος της ποινής, ορίζεται με βάση μαθηματικό τύπο και στόχο έχει να αποτρέψει τη διακράτηση ποσοτήτων ενέργειας από τους συμμετέχοντες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος χειραγώγησης της αγοράς.
Η πρόταση του ΛΑΓΗΕ θεωρεί ως εύλογο ποσοστό απόκλισης το 10% 
Η απόφαση της ΡΑΕ που θα ακολουθήσει τη διαβούλευση θα αποτελέσει το τελικό βήμα προς τη διενέργεια της πρώτης δημοπρασίας καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν τραπεζικές εγγυήσεις με βάση το ύψος των ποσοτήτων της ενέργειας που επιθυμούν να διεκδικήσουν στη δημοπρασία. 
Σε ότι αφορά το χρόνο διενέργειας της δημοπρασίας, ανοιχτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο ο ΛΑΓΗΕ να κάνει χρήση της πενθήμερης παράτασης για τεχνικούς λόγους, όπως του δίνει το δικαίωμα προηγούμενη απόφαση της ΡΑΕ που αφορά τον προσδιορισμό των ποσοτήτων ενέργειας που θα δημοπρατηθούν.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης