Ενέργεια

ΡΑΕ: Απόφαση για τους κανόνες δέσμευσης δυναμικότητας στο σημείο διασύνδεσης Kulata-Σιδηρόκαστρο

ΡΑΕ: Απόφαση για τους κανόνες δέσμευσης δυναμικότητας στο σημείο διασύνδεσης Kulata-Σιδηρόκαστρο
Η δέσμευση Μεταφορικής Ικανότητας θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω δημοπρασιών στο υπόβαθρο δέσμευσης δυναμικότητας Regional Booking Platform
Τους κανόνες δέσμευσης δυναμικότητας αερίου στο σημείο διασύνδεσης Kulata-Σιδηρόκαστρο για το μεταβατικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2017, περιλαμβάνει σημερινή απόφαση της ΡΑΕ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται η δέσμευση Μεταφορικής Ικανότητας θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω δημοπρασιών στο υπόβαθρο δέσμευσης δυναμικότητας Regional Booking Platform (RBP).
Δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες δέσμευσης Μεταφορικής Ικανότητας έχουν πρόσωπα, τα οποία είναι (σωρευτικά):
α) Χρήστες Μεταφοράς, που έχουν προσκομίσει τα έγγραφα και στοιχεία που ορίζονται στην Πρότυπη Σύμβαση Μεταφοράς ή στην Σύμβαση Μεταφοράς Εικονικής Ανάστροφης Ροής, βάσει του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ, αντίστοιχα ή Χρήστες εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Δυνητικών Αντισυμβαλλομένων Χρηστών σύμφωνα με το άρθρο 8Α του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ,
β) Έχουν καταχωριστεί ως χρήστες του υποβάθρου δημοπράτησης δυναμικότητας σύμφωνα με τους όρους πρόσβασης στο υπόβαθρο αυτό.
Το ποσοστό Μεταφορικής Ικανότητας που παρακρατείται και δημοπρατείται ως βραχυχρόνιο προϊόν κατά την ετήσια δημοπρασία τριμηνιαίας διάρκειας ορίζεται σε 10%.
Τα προς δημοπράτηση προϊόντα είναι τα εξής:
-Αδιάλειπτη Μεταφορική Ικανότητα Παράδοσης διάρκειας 9 μηνών, δηλαδή από 01.01.2017 έως και 30.09.2017. 
Για την ισότιμη μεταχείριση των Χρηστών οι οποίοι επιθυμούν να δεσμεύσουν μεταφορική Ικανότητα σε μακροχρόνια βάση, η τιμή εκκίνησης για το μη τυποποιημένο προϊόν διάρκειας εννέα μηνών δέον όπως υπολογιστεί από το Διαχειριστή εφαρμόζοντας Συντελεστή Χρέωσης Βραχυχρόνιας Χρήσης Β ίσο με 1, ως εάν να επρόκειτο για προϊόν διάρκειας μεγαλύτερης ή ίσης ενός έτους.
Η δημοπράτηση αδιάλειπτης Μεταφορικής Ικανότητας Παράδοσης διάρκειας εννέα μηνών πραγματοποιείται με αλγόριθμο αυξανόμενου τιμήματος και κατ’ αντιστοιχία των ειδικότερα οριζόμενων στα άρθρα 11 και 17 του Κανονισμού σχετικά με τη δημοπράτηση ετήσιων προϊόντων ετήσιας διάρκειας.
-Αδιάλειπτη Μεταφορική Ικανότητα Παράδοσης διάρκειας 3 μηνών, δηλαδή 01.01.2017-31.03.2017, 01.04.2017-30.06.2017 και 01.07.2017- 30.09.2017.
-Τα λοιπά προϊόντα του Κανονισμού 984/2013 δέον όπως διατεθούν σύμφωνα με το Ημερολόγιο Δημοπρασιών του ENTSOG για το τρέχον Έτος Φυσικού Αερίου υπό την επιφύλαξη τροποποίησης του χρόνου έναρξης των δημοπρασιών, εάν τούτο κριθεί απαραίτητο.
Ο Διαχειριστής του Συστήματος, ΔΕΣΦΑ Α.Ε., οφείλει να δημοσιοποιήσει τη Μεταφορική Ικανότητα προς Παράδοση ή Παραλαβή προς δημοπράτηση, καθώς και τις τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας, για έκαστο των ως άνω προϊόντων.
Οι τιμές εκκίνησης πρέπει να καθοριστούν βάσει των διατάξεων του Κανονισμού Τιμολόγησης και του εγκεκριμένου Τιμολογίου Χρήσης ΕΣΦΑ και σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Οι έγκυρες προσφορές Χρήστη ΕΣΦΑ στην εκάστοτε δημοπρασία καθίστανται δεσμευτικές υποχρεώσεις του Χρήστη για δέσμευση Μεταφορικής Ικανότητας, εφόσον αυτή του κατανεμηθεί. Χρήστες ΕΣΦΑ, στους οποίους θα κατανεμηθεί Μεταφορική Ικανότητα μέσω των ανωτέρω δημοπρασιών, διάρκειας 9 ή 3 μηνών, υποχρεούνται να συνάψουν με το Διαχειριστή Σύμβαση Μεταφοράς, εντός έξι  εργασίμων ημερών από την ημέρα ολοκλήρωσης της σχετικής δημοπρασίας.
Χρήστες ΕΣΦΑ, στους οποίους θα κατανεμηθεί Μεταφορική Ικανότητα μέσω των ανωτέρω δημοπρασιών, διάρκειας ενός μηνός, υποχρεούνται να συνάψουν με το Διαχειριστή Σύμβαση Μεταφοράς ή Σύμβαση Μεταφοράς Εικονικής Ανάστροφης Ροής, κατά περίπτωση, εντός τριών εργασίμων ημερών από την ημέρα ολοκλήρωσης της σχετικής δημοπρασίας.
Εάν ο Χρήστης ΕΣΦΑ στον οποίο κατανεμήθηκε Μεταφορική Ικανότητα μέσω των ανωτέρω δημοπρασιών δεν προσκομίσει εμπροθέσμως στο Διαχειριστή επαρκείς εγγυήσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην οικεία Πρότυπη Σύμβαση και στον Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ, η Μεταφορική Ικανότητα που του κατανεμήθηκε μπορεί να διατεθεί ελεύθερα από το Διαχειριστή, ο δε Χρήστης ΕΣΦΑ υποχρεούται να καταβάλει στο Διαχειριστή το ποσό που αντιστοιχεί στη χρηματική αξία της Μεταφορικής Ικανότητας που του κατανεμήθηκε και δεν διατέθηκε από το Διαχειριστή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης