Ενέργεια

Eurelectric: Λύσεις για αποζημιώσεις στα φτωχότερα κράτη - μέλη για τους ρύπους

Eurelectric: Λύσεις για αποζημιώσεις στα φτωχότερα κράτη - μέλη για τους ρύπους
Αντιμέτωπες με σημαντικά υψηλότερες επενδυτικές αναγκές οι χώρες  που έχουν υψηλής έντασης εκπομπές άνθρακα και χαμηλά επίπεδα κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Στην ανάγκη περαιτέρω εξέτασης της περίπτωση των κρατών-μελών με χαμηλά επίπεδα ΑΕΠ αναφέρεται η Ένωση Εταιρειών Ηλεκτρισμού της Ευρώπης, Eurelectric, χαιρετίζοντας παράλληλα το αποτέλεσμα της ψήφου της Επιτροπής Περιβάλλοντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την αναθεώρηση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (EU ETS).
Πιο συγκεκριμένα, σε σχετική της ανακοίνωση επισημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά προκειμένου να εξευρεθεί η κατάλληλη αποζημίωση για εκείνα τα κράτη-μέλη που έχουν υψηλής έντασης εκπομπές άνθρακα και χαμηλά επίπεδα κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Αυτές οι χώρες, σημειώνει, θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικά υψηλότερες επενδυτικές ανάγκες, σε σχέση με την υφιστάμενη πρόταση της Κομισιόν, και θα αντιμετωπίσουν κατά συνέπεια μεγαλύτερη επιβάρυνση, ως αποτέλεσμα της αυξημένης φιλοδοξίας στους στόχους που τέθηκαν από την ΕΕ.
Επίσης η Eurelectric αναφέρεται, σε συνέχεια του Πακέτου Καθαρής Ενέργειας της Κομισιόν, στην σημασία της συνέπειας και της συνοχής μεταξύ των διαφόρων στόχων για το κλίμα και την ενέργεια.
Όπως τονίζει, οι ευρωπαϊκές πολιτικές και οι εκτελεστικές πράξεις δεν πρέπει να υπονομεύουν την συνολική οικονομική απόδοση και την περιβαλλοντική αποδοτικότητα του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ.
Γι’ αυτό, η Eurelectric προτίθεται να τονίσει την σημασία της διεξοδικής αξιολόγησης και αναγνώρισης του αντίκτυπου που έχουν τα διάφορα μέτρα, περιλαμβανομένου του προτεινόμενου στόχου ενεργειακής απόδοσης, που θα υπάρχει στο σύστημα εμπορίας εκπομπών.
Πάντως, σε σχέση με την διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο, η Eurelectric επισημαίνει ότι περιλαμβάνει έναν αριθμό σημαντικών μέτρων που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ETS, μεταξύ των οποίων ο διπλασιασμός του ποσοστού πρόσληψης του Market Stability Reserve (MSR) σε 24% (2019-2022), μια αύξηση του Linear Reduction Factor (γραμμικού παράγοντα μείωσης) από 2,2% σε 2,4% από το 2021 και μετά και η ακύρωση 800 εκατ δικαιωμάτων εκπομπών από το MSR το 2021.
Παράλληλα περιλαμβάνεται ένας αριθμός προτάσεων για τροποποιήσεις που θα βοηθήσουν σε μελλοντική προστασία του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ και στο να ευθυγραμμιστεί με τον κύκλο επανεξέτασης που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού -παράμετροι σημαντικοί καθώς παρέχουν περισσότερη βεβαιότητα και προβλεψιμότητα στο σύστημα.
Ο γενικός γραμματέας της Eurelectric Hans ten Berge, δήλωσε ότι η σημερινή ψήφος βάζει την ΕΕ στο δρόμο για την ολοκλήρωση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ως προς το ETS που θα το ενισχύσουν ως θεμελιώδες όργανο της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεδομένου ότι το σύστημα εμπορίας εκπομπών αποτελεί βασική κινητήριο δύναμη για επενδύσεις σε χαμηλού άνθρακα παραγωγή ηλεκτρισμού, καλωσορίζουμε το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας που είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη μιας αξιόπιστης τιμής του άνθρακα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης