Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιώργος Δημαράς: Διάλογος για ένα βιώσιμο και οικολογικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια

Γιώργος Δημαράς: Διάλογος για ένα βιώσιμο και οικολογικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια
Τοποθέτηση του οικολόγου βουλευτή στις Επιτροπές της Βουλής
Στην ανάγκη ευρείας διακομματικής συνεννόησης για την εκπόνηση του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018.
Ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι ο Πλανήτης κινδυνεύει από τις καύσεις και την μέχρι τώρα ενεργειακή πολιτική.
Η χώρα μας θα πρέπει να θέσει υψηλότερους στόχους από αυτούς που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (για 40% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, 27% συμμετοχή των ΑΠΕ και 30% μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης έως το 2030).
Επειδή ακριβώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες και πλεονεκτήματα της χώρας μας και να συμβάλουμε ουσιαστικά στη διεθνή προσπάθεια.
Ο οικολόγος βουλευτής υπογράμμισε ότι εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει μια πραγματικά καλή διαχείριση της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα παλιό και ενεργοβόρο κτηριακό απόθεμα. Πρέπει επομένως, όπως τόνισε, να προχωρήσουμε στην ανανέωση του κτηριακού δυναμικού με ταυτόχρονη ανάπλαση των πόλεων, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κινηθούν μέσα στις πόλεις χωρίς ΙΧ. Να δημιουργηθούν δίκτυα πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων για να μπορούν οι πολίτες να περπατούν σε δρόμους με πράσινο, χωρίς αυτοκίνητα και όχι μόνο σε ηλεκτρικούς διαδρόμους γυμναστηρίων.
Ο Γιώργος Δημαράς αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα που δεν συμβαδίζουν με τις πρόσφατες συμβάσεις παραχώρησης για εξόρυξη υδρογονανθράκων και κάλεσε τον Υπουργό να μη προχωρήσει σε νέες συμβάσεις παραχωρήσεων. Επέμεινε επίσης στην ανάγκη για ενεργειακή και διατροφική επάρκεια, βιώσιμες μεταφορές αλλά και στην οικοδόμηση ισχυρών τοπικών οικονομιών που δεν θα καταρρέουν σε περιόδους κρίσεων.
Όπως τόνισε ο Γιώργος Δημαράς: «Κλιματικές αλλαγές δεν είναι μόνο τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι η ερημοποίηση, είναι η προσφυγιά που έρχεται από τις περιοχές του πλανήτη που ερημοποιούνται, είναι η έλλειψη τροφίμων, η έλλειψη νερού.
Ο πιο επικίνδυνος εχθρός για τον πλανήτη είναι το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης. Τα κόμματα και όλοι οι φορείς της κοινωνίας πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται και να αμφισβητήσουν το ίδιο το κοινωνικό  - οικονομικό σύστημα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης