Ενέργεια

Δυστοκία και καθυστερήσεις στον επανυπολογισμό του ΕΤΜΕΑΡ – Που «κολλάει», τι φοβούνται οι επιχειρήσεις

Δυστοκία και καθυστερήσεις στον επανυπολογισμό του ΕΤΜΕΑΡ – Που «κολλάει», τι φοβούνται οι επιχειρήσεις
Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, η οποία καθίσταται ακόμη δυσκολότερη δεδομένου ότι η σύγκλιση θα πρέπει να γίνει αναδρομικά και για τα προηγούμενα έξι χρόνια
Σημαντική καθυστέρηση, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην ενεργοβόρο βιομηχανία αφού θέτει σε κίνδυνο μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους που ήδη εφαρμόζονται, αλλά και στην ίδια τη χώρα που κινδυνεύει με παραπομπή στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και επιβολή προστίμων, σημειώνεται στην υπόθεση του επανυπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ των ΑΠΕ).
Πρόκειται για μια διαδικασία που αν και βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτό δεν έχει  καταλήξει μέχρι στιγμής στο πως ακριβώς θα κινηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος.
Και αυτό καθώς ο επανυπολογισμός του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο πληρώνουν όλοι καταναλωτές με τους λογαριασμούς ρεύματος, οδηγεί σε αυξήσεις σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών και κυρίως επιχειρήσεων που συνδέονται στη μέση τάση (όπως για παράδειγμα τα ξενοδοχεία).  
Σημειώνεται πως ο επανυπολογισμός της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ είναι υποχρεωτικός προκειμένου να είναι συμβατός με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας.
Θα πρέπει δε να έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έως την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Σε κίνδυνο το μέτρο της διακοψιμότητας

Από την ημερομηνία αυτή και μετά και εφόσον δεν έχει υπάρξει έγκριση από την Επιτροπή, υπάρχει κίνδυνος η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ να θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών.
Επίσης υπάρχει κίνδυνος μέτρα που εφαρμόζονται για την μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, όπως η αντιστάθμιση ρύπων και η διακοψιμότητα, να μην μπορούν να εφαρμοστούν καθώς θα αντιβαίνουν με το ΕΤΜΕΑΡ και θα θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο επανυπολογισμός του ΕΤΜΕΑΡ σε νέα βάση εκκρεμεί εδώ και χρόνια, δεδομένου ότι οι σχετικές Κατευθυντήριες Γραμμές της ΕΕ έχουν τεθεί από τον Απρίλιο του  2014 και η προθεσμία για την  υποχρεωτική προσαρμογή των χωρών - μελών λήγει στο τέλος του  2018.
Με τις Κατευθυντήριες Γραμμές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να παρέχουν κρατικές ενισχύσεις στη βιομηχανία, με τη μορφή του πλαφόν στη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ των ΑΠΕ).
Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα μέτρο ευνοϊκό για τη βιομηχανία και ειδικά για τη βιομηχανία που είναι εκτεθειμένη στο ενεργειακό κόστος, αφού αυτό ξεπερνά το 20% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της παραγωγής της.  
Το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ από την 1 Ιανουαρίου του 2019, δηλαδή από την ημερομηνία αυτή και μετά θα πρέπει οι κρατικές ενισχύσεις που παρέχουν τα κράτη μέλη στις βιομηχανίες τους, κατ’ αρχήν να έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά δεύτερο λόγο να είναι ανάλογες μεταξύ τους, δηλαδή να μην παρέχονται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μέσω κρατικών ενισχύσεων.

Νέα κατανομή του Τέλους  

Σε ότι αφορά την ελληνική περίπτωση αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί όλος ο κατάλογος των χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών προκειμένου να γίνει μια νέα κατανομή που θα καταλήγει μεν στο ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά το σύνολο του εσόδου (δηλαδή 1 δις ευρώ ετησίως) και παράλληλα θα ενσωματώνει τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τις διάφορες κατηγορίες των επιχειρήσεων ανάλογα με την έκθεση τους στο ενεργειακό κόστος.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, η οποία καθίσταται ακόμη δυσκολότερη δεδομένου ότι η σύγκλιση θα πρέπει να γίνει αναδρομικά και για την περίοδο 2013 – 2019.
Αυτό σημαίνει ότι για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών πέραν των πιθανών αυξήσεων θα υπάρξει και επιπλέον επιβάρυνση για τα προηγούμενα έτη.
Για να υλοποιηθεί ή όλη διαδικασία θα πρέπει να «ανοίξει» ένα μητρώο για να εγγραφούν όλοι οι πιθανοί δικαιούχοι της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές και στη συνέχεια η ΡΑΕ να προχωρήσει σε νέα κατανομή της χρέωσης με στόχο το τελικό έσοδο να παραμένει στο 1 δις ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης