Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι προδιαγραφές, οι απαιτήσεις και οι μέθοδοι ελέγχου που απαιτούνται στο βιοντίζελ

Οι προδιαγραφές, οι απαιτήσεις και οι μέθοδοι ελέγχου που απαιτούνται στο βιοντίζελ
Στην απόφαση καθορίζονται ζητήματα που σχετίζονται με την δειγματοληψία, τη σήμανση των αντλιών, τις απαιτήσεις και τις μεθόδους δοκιμών, αλλά και την ελεύθερη κυκλοφορία
Την καθιέρωση προδιαγραφών, απαιτήσεων και μεθόδων ελέγχου των υλών που συνιστούν το βιοντίζελ, περιλαμβάνει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα 15 Δεκεμβρίου 2016.
Πρόκειται για την απόφαση «Υγρά προϊόντα πετρελαίου - Μεθυλεστέρες λιπαρών οξέων ως βιοκαύσιμα και ως βιορευστά - Απαιτήσεις και µέθοδοι δοκιµής» που συνυπογράφουν η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης, με την οποία υιοθετείται σχετική απόφαση του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Σκοπός της απόφασης είναι η καθιέρωση των προδιαγραφών, λοιπών απαιτήσεων και μεθόδων ελέγχου των μεθυλεστέρων λιπαρών οξέων (ΜΛΟ, FAME), που διατίθενται στην αγορά και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν:
-Ως καύσιμο σε κινητήρες ντίζελ, (βιοκαύσιμο), σε συγκέντρωση 100%, είτε σε ανάμιξη με πετρέλαιο κίνησης ορυκτής προέλευσης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 590 -είτε,
-Ως καύσιμο σε εφαρμογές θέρμανσης, (βιορευστό), σε συγκέντρωση 100%, είτε σε ανάμιξη με πετρέλαιο θέρμανσης.
Το βιοντίζελ αυτούσιο μπορεί να διατίθεται για χρήση σε κινητήρες ντίζελ ή σε εφαρμογές θέρμανσης που έχουν σχεδιαστεί ή έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να λειτουργούν με καύσιμο τέτοιου είδους.
Το βιοντίζελ σε μίγμα με πετρέλαιο κίνησης ορυκτής προέλευσης σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη στη θεσμοθετημένη με απόφαση ΑΧΣ έκδοση του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 590 μπορεί να διατίθεται εφόσον οι λοιπές προδιαγραφές του μίγματος αυτού βρίσκονται εντός των ορίων των προδιαγραφών του πετρελαίου κίνησης όπως καθορίζονται στις ισχύουσες αποφάσεις ΑΧΣ.
Το βιοντίζελ σε μίγμα με πετρέλαιο θέρμανσης ορυκτής προέλευσης μπορεί να διατίθεται εφόσον οι προδιαγραφές του μίγματος αυτού βρίσκονται εντός των ορίων των προδιαγραφών του πετρελαίου θέρμανσης όπως καθορίζονται στις ισχύουσες αποφάσεις ΑΧΣ.
Όλες οι απαιτήσεις της απόφασης είναι σύμφωνες προς τις αντίστοιχες απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 14214:2012+Α1:2014.
Σημειώνεται ότι οι Μ.Λ.Ο. που παράγονται από φυτικές ή ζωικές λιπαρές πρώτες ύλες και πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 14214:2012+Α1:2014 και χρησιμοποιούνται ως βιοκαύσιμο ή βιορευστό συνιστούν το πετρέλαιο βιολογικής προέλευσης (βιοντίζελ).

Τι προβλέπεται

Στην απόφαση καθορίζονται ζητήματα που σχετίζονται με την δειγματοληψία, τη σήμανση των αντλιών, τις απαιτήσεις και τις μεθόδους δοκιμών, αλλά και την ελεύθερη κυκλοφορία περιλαμβανομένης και Ρήτρας Αμοιβαίας Αναγνώρισης.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται για την σήμανση ότι οι πληροφορίες ως προς τη φύση του καυσίμου που αναγράφονται στις αντλίες διανομής βιοντίζελ και πετρελαίου που περιέχει βιοντίζελ, καθώς και οι διαστάσεις των σημάνσεων αυτών καθορίζονται με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Ο τρόπος σήμανσης των αντλιών πετρελαίου ντίζελ που χρησιμοποιούνται σε πρατήρια εφοδιασμού υγρών καυσίμων ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.
Επίσης προβλέπεται η χρήση προσθέτων, όμως οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που διαθέτουν στην αγορά βιοντίζελ με πρόσθετα τιμωρούνται με πρόστιμο 3.000 ‒ 30.000 ευρώ εφόσον δεν παρέχουν στο Γενικό Χημείο του Κράτους (Διεύθυνση Ενεργειακών Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων), τις καθοριζόμενες πληροφορίες για τα πρόσθετα αυτά, πριν τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά.
Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης, μόνον εφόσον οι εξηγήσεις που καλείται να υποβάλει ο εγκαλούμενος δεν κριθούν ικανοποιητικές.
Ως προς την ελεύθερη κυκλοφορία, αναφέρεται ότι από την έναρξη ισχύος της απόφασης δεν επιτρέπεται η απαγόρευση, ο περιορισμός ή η αποτροπή διάθεσης στην ελληνική αγορά των καυσίμων που πληρούν τις απαιτήσεις της απόφασης, τηρουμένων των λοιπών διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας περί εμπορίας καυσίμων.
Βιοντίζελ, το οποίο έχει παραχθεί νομίμως ή / και έχει διατεθεί στο εμπόριο σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή την Τουρκία, ή έχει νομίμως παραχθεί σε κράτος της ΕΖΕΣ που είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία Ε.Ο.Χ., μπορεί να διατεθεί στην αγορά στην Ελλάδα, εφόσον ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις λειτουργικές απαιτήσεις μηχανών εσωτερικής καύσης και μέσων θέρμανσης σχεδιασμένων να λειτουργούν με καύσιμα του είδους αυτού και που αποδεδειγμένα εγγυάται ισοδύναμο επίπεδο ασφάλειας για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον στις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης