Ενέργεια

Ολοκληρώνεται εντός του 2018 το κατασκευαστικό αντικείμενο του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP

Ολοκληρώνεται εντός του 2018 το κατασκευαστικό αντικείμενο του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP
Tην επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί η δοκιμαστική λειτουργία του χερσαίου τμήματος, έτσι ώστε το 2020 να ξεκινήσουν οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Με αμείωτους ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου (TAP), ώστε το έργο να ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.
Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής που διοργάνωσε η κοινοπραξία ανάπτυξης του έργου, το World Energy Νews βρέθηκε χθες στην περιοχή της Καστοριάς και σε σημεία όπου εκτελούνται διάφορες φάσεις κατασκευής του έργου, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται το έργο.
Μία ταχύτητα που θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε η Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, κ. Κατερίνα Παπαλεξανδρή, έως το τέλος του 2018 να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του ελληνικού τμήματος.
Την ίδια περίοδο, θα αποπερατωθεί και το σκέλος του αγωγού που διασχίζει την Αλβανία.
Όπως πρόσθεσε η κ. Παπαλεξανδρή, την επόμενη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές του χερσαίου τμήματος του αγωγού.
Έτσι, θα μπουν σε τροχιά οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2020, όπως προγραμματίζει η κοινοπραξία.  
Ενδεικτικό της πορείας ολοκλήρωσης του αγωγού είναι πως, από τα 550 χιλιόμετρα που θα διατρέχει ο αγωγός στη χώρα μας, περίπου 300 χιλιόμετρα βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης, δηλαδή πλήρους επαναφοράς των εδαφών στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν από την τοποθέτηση των σωλήνων στο υπέδαφος.
Μάλιστα, ήδη έχουν υπογραφεί 1.300 πρωτόκολλα εξόδου, δηλαδή οι αντίστοιχες εκτάσεις έχουν «επιστραφεί» και επίσημα στους ιδιοκτήτες τους.

Υψηλά επίπεδα ασφάλειας

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι, παρά την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η κατασκευή, δεν έχει συμβεί κανέναν μείζον ατύχημα.
Κι αυτό γιατί, σε όλες τις εργασίες που εμπλέκονται στην κατασκευή, τηρούνται οι πλέον αυστηροί κανόνες ασφάλειας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τομέας της οδήγησης, ο οποίος είναι από τους πλέον επίφοβους τομείς για την πρόκληση ατυχημάτων σε ανάλογα έργα, με δεδομένο το μεταφορικό έργο που θα πρέπει να υλοποιηθεί.
Στην περίπτωση, ωστόσο, του ελληνικού τμήματος του αγωγού έχουν διανυθεί έως τώρα 60 εκατ. χιλιόμετρα, χωρίς να υπάρξει κάποιο μείζον πρόβλημα, αφού κατ’ αρχάς έχουν τεθεί αυστηρά όρια ταχύτητας, τα οποία παρακολουθούνται σε συνεχή βάση, χάρη σε αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στα οχήματα.
Παράλληλα, όλοι οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι κάθε 2 ώρες να κάνουν μόλις 15 χιλιόμετρα.
Επίσης, υπάρχει και ανώτατο όριο χιλιομέτρων που μπορούν να διανύσουν σε ένα 24ωρο, ενώ κάθε πρωί διενεργούνται αλκοτέστ.
Την ίδια στιγμή, πάντως, εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα η έναρξη των εργασιών για την ενός τμήματος 11 χιλιομέτρων του αγωγού που περνούν από τα Τενάγη στην Καβάλα, λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η κ. Παπαλεξανδρή, οι φορείς που αντιδρούν απέρριψαν τη διεξαγωγή διαμεσολάβησης, που τους είχε προτείνει η κοινοπραξία, ώστε με τη συμβολή ανεξάρτητων και διαπιστευμένων διαμεσολαβητών, τα δύο μέρη να διευθετούσαν τις μεταξύ τους διαφωνίες.
Η Διευθύντρια του ΤΑΡ ανέφερε πως, αν και εξετάζονται επιμέρους βελτιώσεις, ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της όδευσης του αγωγού.
Επίσης, πρόσθεσε πως η κοινοπραξία βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και τις τοπικές κοινότητες, καθώς είναι επείγον να λυθεί το ζήτημα άμεσα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης