Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι κρίσιμες κινήσεις των δύο "μονομάχων" στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ

Οι κρίσιμες κινήσεις των δύο
Ενδεχόμενες οι βελτιωτικές προσφορές
Την επόμενη εβδομάδα πιθανώς να είναι και η τελική ευθεία για την επιλογή της επικρατέστερης κοινοπραξίας στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ.
Η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η ρουμανική Transgaz μετά την πριμοδότηση από την EBRD επιχειρεί μέχρι το τέλος να διατηρηθεί στο παιχνίδι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζει και τα ευρύτερα αμερικανικά συφέροντα για την συγκρότηση των αγωγών και δικτύων φυσικού αερίου στους τομείς της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης.
Έως 30 Μαρτίου σύμφωνα με πληροφορέις από κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ το deal για το 66% της ΔΕΣΦΑ ενδέχεται να κλείσει στα 450 εκατ.
Στην διεκδίκηση συμμετέχουν η κοινοπραξία των Snam, Enagás Internacional και Fluxys και στην έτερη κοινοπραξία οι Regasificadora del Noroeste, Reganosa Asset Investments, S.N.T.G.N. Transgaz και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη.
Με βάση τον σχεδιασμό τα βασικά ζητήματα έχουν επιλυθεί και είναι θέμα λίγων ημερών να κλείσει το ζήτημα του ΔΕΣΦΑ.
Τα βασικά ζητήματα με την Επιτροπή Ενέργειας και άλλους αρμόδιους θεσμικούς ευρωπαϊκούς φορείς έχουν αντιμετωπιστεί.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κοινοπραξία της Snam διατηρεί προβάδισμα.
Αν οι αποκλίσεις στις οικονομικές περοσφορές είναι κάτω από 15% τότε θα υπάρξουν βελτιωτικές προσφορές, όπου η κοινοπαρξία της Snam θα επιχειρήσει να ανεβάσει το τίμημα για να τελειώσει τον διαγωνισμό.
Όμως η στήριξη της έτερης κοινοπραξίας από ευρύτερους γεωπολιτικούς σσεδιασμούς που συνδέονται και με το αμερικανικό LNG ενδέχεται να οδηγήσουν σε παράταση με προσφυγές στο Ευρωπαικό Δικαστήριο, πράγμα που προσπαθεί να αποφύγει το ΤΑΙΠΕΔ με εξονυχιστικό έλεγχο των τεχνικών προσφορών.
Το τίμημα των 450 εκατ ευρώ είναι πάντως μάλλον μικρό για τα οικονομικά δεδομένα του ΔΕΣΦΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης