Ενέργεια

EIA: Ρεκόρ στις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα το 2017 λόγω αύξησης της ζήτησης ενέργειας

EIA: Ρεκόρ στις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα το 2017 λόγω αύξησης της ζήτησης ενέργειας
Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε πέρυσι κατά 2,1%
Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν στο ιστορικό υψηλό των 32,5 gigatonnes πέρυσι, λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης ενέργειας και της επιβράδυνσης των βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
 Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε πέρυσι κατά 2,1% σε 14.050 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου, περισσότερο από το διπλάσιο του ρυθμού του προηγούμενου έτους, ενισχυμένο από την έντονη οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ΙΕΑ.
Η ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,9% το 2016 και κατά 0,9% κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια.
Πάνω από το 70% της παγκόσμιας αύξησης της ενεργειακής ζήτησης καλύφθηκε από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν σχεδόν το υπόλοιοπ 30% ανέφερε σε έκθεσή της η IEA.
Οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση επιβραδύνθηκαν πέρυσι. Ως αποτέλεσμα αυτών των τάσεων, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 1,4% το 2017 στα 32,5 gigatonnes, σε νέο υψηλό επίπεδο ρεκόρ.
"Η σημαντική αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια το 2017 μας λέει ότι οι σημερινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απέχουν πολύ από το επιδιωκόμενο", δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA.
"Για παράδειγμα, σημειώθηκε δραματική επιβράδυνση του ρυθμού βελτίωσης της παγκόσμιας ενεργειακής απόδοσης, καθώς οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής εστίασαν λιγότερο σε αυτόν τον τομέα".
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αποτελούν την κύρια αιτία της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας, την οποία οι χώρες επιδιώκουν να περιορίσουν, προκειμένου να αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στις συνομιλίες στη Γερμανία στα τέλη του περασμένου έτους, μεταξύ περίπου 200 χωρών σχετικά με τις λεπτομέρειες μιας παγκόσμιας συμφωνίας  για το κλίμα, οι επιστήμονες παρουσίασαν στοιχεία που έδειχνα  ότι οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα αναμενόταν να αυξηθούν κατά 2% το 2017 σημειώνοντας νέο ρεκόρ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης