Ενέργεια

Υπό παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι τουρκικές κινήσες σε ΑΟΖ, Αιγαίο

Υπό παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι τουρκικές κινήσες σε ΑΟΖ, Αιγαίο
Τόσο η Λευκωσία όσο και οι Βρυξέλλες δεν τρέφουν πάντως ψευδαισθήσεις για τη στάση που θα τηρήσει ο Ερντογάν στη Βάρνα, θεωρώντας «απίθανη» τη μετακίνηση της Άγκυρας στα ζητήματα της κυπριακής ΑΟΖ και του Αιγαίου
Ισχυρό χαρτί προς αξιοποίηση, ενόψει της ευρωτουρκικής συνάντησης της Βάρνας εξασφαλίζουν σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η Λευκωσία και η Αθήνα, στο πλαίσιο των υπό έγκριση Συμπερασμάτων της διήμερης Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», το προσχέδιο Συμπερασμάτων, το οποίο τελεί υπό την αίρεση έγκρισης των «28», θέτει για πρώτη φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια διαρκή παρακολούθηση της κατάστασης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Αιγαίο, συνεπεία των τουρκικών προκλήσεων, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Σε αυτή την αναφορά επενδύει η Λευκωσία, προκειμένου η Ε.Ε. να επανέλθει επί του ζητήματος σε περίπτωση αναζωπύρωσης των τουρκικών προκλήσεων, ενδεχόμενο που θεωρείται πολύ πιθανό, υπό το φως των πρόσφατων προειδοποιήσεων Ερντογάν και Οζερσάι για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, το προσχέδιο των Συμπερασμάτων υπενθυμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και για πρώτη φορά καταδικάζει έντονα τη στάση της Τουρκίας, κάτι που είχε ζητήσει ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, υποδεικνύοντας ότι «στα Συμπεράσματα θα πρέπει να καταδικάζονται οι απειλητικές ενέργειες της Τουρκίας». Ανάλογες θέσεις διατύπωσε και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Νίκος Αιμιλίου στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συναντήσεων που είχαν προηγηθεί σε διπλωματικό επίπεδο. 
Συγκλίνουσες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το προσχέδιο Συμπερασμάτων, το οποίο θα επιδιώξει να κλειδώσει σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στη διάρκεια κατ’ ιδίαν συνάντησης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία: 

• Καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο και εκφράζει αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την Ελλάδα.
• Υπενθυμίζει τα Συμπεράσματα του 2014, την «αντιδήλωση» του 2005 και καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειές της και να σεβαστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.
• Καλεί την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
• Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθιστά μάλιστα σαφές ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα ζητήματα αυτά.

Παράλληλα ζητά σύντομη επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί με τη σύλληψη Ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία, κάτι που θεωρείται ότι καλύπτει και το ζήτημα της ελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται από το καθεστώς Ερντογάν.  
Στόχος της Λευκωσίας, αλλά και της Αθήνας, είναι η Σύνοδος Κορυφής να σφραγίσει ένα πολύ ισχυρό κείμενο, το οποίο να αποτελέσει την πυξίδα των θέσεων που καθηκόντως θα μεταφέρει εκ μέρους των «28» ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στις 26 Μαρτίου. Σε αυτό το πλαίσιο θα τοποθετηθούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, απόψε στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.
Όπως προκύπτει από κύκλους της κυπριακής Κυβέρνησης αλλά και από κοινοτικούς κύκλους, τόσο η Λευκωσία όσο και οι Βρυξέλλες δεν τρέφουν πάντως ψευδαισθήσεις για τη στάση που θα τηρήσει ο Ερντογάν στη Βάρνα, θεωρώντας «απίθανη» τη μετακίνηση της Άγκυρας στα ζητήματα της κυπριακής ΑΟΖ και του Αιγαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης