Ενέργεια

Η Βρετανία θέλει να παραμείνει στην αγορά εμπορίας εκπομπών άνθρακα της ΕΕ μέχρι το 2020

Η Βρετανία θέλει να παραμείνει στην αγορά εμπορίας εκπομπών άνθρακα της ΕΕ μέχρι το 2020
Οι ενεργειακές εταιρείες ζήτησαν από τη Βρετανία να παραμείνει στο σύστημα έως το τέλος της τρέχουσας φάσης διαπραγμάτευσης, για να αποφευχθεί η διαταραχή, αλλά διχάζονται σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη συμμετοχή της Βρετανίας στο σύστημα
Η Βρετανία προτίθεται να παραμείνει στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της Ευρώπης (ETS) τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρίτης φάσης διαπραγμάτευσης που θα διαρκέσει από το 2013-2020, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της χώρας την Τετάρτη 21/3/2018.
Η κατάσταση της συμμετοχής της Βρετανίας στο καθεστώς, μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2019, ήταν μέχρι σήμερα ασαφής.
Η κ. Claire Perry, υπουργός Ενέργειας και Καθαρής Ανάπτυξης δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί επίσημα με τους ευρωπαίους, αλλά η κυβέρνηση ήθελε να παράσχει ασφάλεια στις εταιρείες που καλύπτονται από το σχέδιο τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρίτης φάσης.
Η βρετανίδα υπουργός μίλησε σε μέλη της υποεπιτροπής της ΕΕ για την ενέργεια και το περιβάλλον, στην ανώτερη έδρα του κοινοβουλίου.
Η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εκπομπός αερίων θερμοκηπίου στην Ευρώπη και ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και η βιομηχανία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών αδειών στο ETS, οι οποίες χρεώνουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστάσια για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπουν.
 Οι ενεργειακές εταιρείες ζήτησαν από τη Βρετανία να παραμείνει στο σύστημα έως το τέλος της τρέχουσας φάσης διαπραγμάτευσης, για να αποφευχθεί η διαταραχή, αλλά διχάζονται σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη συμμετοχή της Βρετανίας στο σύστημα.
Η Perry δήλωσε ότι η Βρετανία έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει μια τιμή για τον άνθρακα ως μέσο για τη μείωση των εκπομπών, αλλά θα χρησιμοποιήσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να «εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να δούμε αν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες» για να το επιτύχει αυτό.
 Οι κανόνες του ETS καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επιβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ οι εμπειρογνώμονες του κλάδου έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσε να είναι πολιτικά δύσκολο να δικαιολογηθεί η παραμονή τους στο σύστημα.
 Η Βρετανία έχει έναν νομικά δεσμευτικό στόχο να μειώσει τις εκπομπές επιβλαβών αερίων θερμοκηπίου, όπως αυτά που παράγονται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα, κατά 80% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2050.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης