Ενέργεια

Στη Λεμεσό το αεροπλανοφόρο «Iwo Jima» του 6ου στόλου των ΗΠΑ

Στη Λεμεσό το αεροπλανοφόρο «Iwo Jima» του 6ου στόλου των ΗΠΑ
Το «Iwo Jima» βρίσκεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για επιχειρήσεις ναυτικής ασφάλειας
Το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο το περίφημο «Iwo Jima» του αμερικανικού 6ου στόλου, κατέπλευσε το πρωί στο λιμάνι της Λεμεσού, προερχόμενο από τη Χάιφα, για ανεφοδιασμό και ξεκούραση του πληρώματος.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, το πλοίο επανδρωμένο με δυόμισι χιλιάδες άτομα, μέλη πληρώματος και πεζοναύτες και με δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρων, μεταγωγικών και άλλων αεροσκαφών συμμετείχε στην άσκηση «Juniper Cobra 2018», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ισραήλ, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και της ΑΟΖ της.
Το «Iwo Jima» βρίσκεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για επιχειρήσεις ναυτικής ασφάλειας.

Οι δυνατότητες του «Iwo Jima»

Το USS Iwo Jima (LHD-7) μπορεί να υποστηρίξει αμφίβιες επιχειρήσεις με δύο τρόπους. Με αποβατικά σκάφη ή/και με ελικόπτερα. Μπορεί να μεταφέρει στο εσωτερικό του 3 αερόστρωμνα, 12 αποβατικά σκάφη ή 40 αμφίβια τεθωρακισμένα AAVs κι επιπλέον 21 αντίστοιχα στο κατάστρωμά του.
Στο κατάστωμα διαθέτει 9 θέσης απο/προσνήωσης ελικοπτέρων και αεροσκαφών έως και τύπου Sikorsky CH-53E Super Stallion και MV-22B Osprey. 
Το μέγεθος της αεροπορικού στόλου που μπορεί να μεταφέρει διαφέρει αναλόγωνς των επιχειρήσεων που έχει ως αποστολή. Η τυπική δύναμη αεροσκαφών που μπορεί να μεταφέρει αποτελείται από 6 Harriers ή 6 F-35B Lightning IIs, 4 επιθετικά ελικόπτερα AH-1W/Z Super Cobra/Viper και 12 Ospreys, για επιχειρήσεις βομβαρδισμού/εγγύς υποστήριξης, 4 CH-53E Super Stallion για μεταφορές και 3-4 ελικόπτερα γενικής χρήσης Bell UH-1Y Venom.

Οι πεζοναύτες και ο οπλισμός
Σε αποστολές επιθετικών επιχειρήσεων ο αεροπορικός στόλος μπορεί να αυξηθεί έως και 22 Ospreys, ενώ όταν το σκάφος επιχειρεί σε κατάσταση "Harrier carrier" ή "Lightning carrier", μεταφέρει 20-24 Harriers ή 20 F-35Bs, καθώς και 6 ελικόπτερα Sikorsky SH-60 Seahawk σε ανθυποβρυχιακό ρόλο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης