Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ξεκινά η μάχη για τους έξυπνους μετρητές ρεύματος - Στο 1 δισ. ευρώ το ύψος του έργου

Ξεκινά η μάχη για τους έξυπνους μετρητές ρεύματος - Στο 1 δισ. ευρώ το ύψος του έργου
Μεγάλοι διεθνείς Όμιλοι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το έργο ύψους 1 δισ. ευρώ που θα βγει στον «αέρα» το 2017.
Μία νέα μάχη με φόντο την διεκδίκηση της μεγάλης πίτας των «έξυπνων μετρητών» ρεύματος ξεκινά μέσα στο προσεχές διάστημα.
Μεγάλοι διεθνείς Όμιλοι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το έργο ύψους 1 δισ. ευρώ που θα βγει στον «αέρα» το 2017.
Δύο από τους πλέον ισχυρούς Ομίλους που αναμένεται να κονταροχτυπηθούν είναι η κινεζική CMEC από κοινού με την ΔΕΗ, αλλά και ο πολυεθνικός Όμιλος Landis Gyr, ο οποίος για το λόγο αυτό μετέφερε πριν από περίπου ένα χρόνο τις ελβετικές και γαλλικές γραμμές παραγωγής στη μονάδα της Kορίνθου.
Ήδη το εργοστάσιο στην Κόρινθο έχει «τρέξει» μια μεγάλη παραγγελία για την αντικατάσταση όλων των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρώμη, με 1,7 εκατ. «έξυπνους» μετρητές όπως και άλλη μία παραγγελία για 1 εκατ. «έξυπνους» μετρητές για τις σκανδιναβικές χώρες.
Το εργοστάσιο της Landis+Gyr στην Ελλάδα παραδίδει στη Βόρεια Αμερική το ηλεκτρομηχανολογικό μέρος των «έξυπνων» μετρητών Landis+Gyr της Βόρειας Αμερικής που ονομάζεται Focus.
Από το 2010 περισσότεροι από 8.000.000 τέτοιες συσκευές έχουν εξαχθεί από την Κόρινθο προς τη Βόρεια Αμερική, αριθμός που αντιπροσωπεύει κατά μέσον όρο έσοδα της τάξεως των 30.000.000 δολαρίων ετησίως.
Από την άλλη πλευρά η κινέζικη CMEC, μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατά τον πιλοτικό διαγωνισμό του ΔEΔΔHE (κατέβηκε μαζί με την Microdata, αλλά «κόπηκε»),  αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική και να φτιάξει μονάδα κατασκευής έξυπνων μετρητών στην Δυτική Μακεδονία, από κοινού με την ΔΕΗ, μία συνεργασία που ανοίγει τον δρόμο στην Επιχείρηση να διεκδικήσει μερίδιο της πίτας του ΄έργου.
Να σημειωθεί ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τους 200.000 έξυπνους μετρητές (σε πιλοτική φάση) όπου ανάδοχος έχει αναδειχτεί η Intracom Τelecom.
Η σύμβαση θα πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και εφόσον εγκριθεί, οι τελικές υπογραφές εκτιμάται ότι θα έχουν πέσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2017.
Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση 20.000 υφιστάμενων μετρητών με «έξυπνους» ψηφιακούς μετρητές σε καταναλωτές στις περιοχές Ξάνθης, Λέσβου, Λήμνου, Αγ. Ευστρατίου και Λευκάδας, καθώς και σε αστικό δείγμα των περιοχών Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα στηριχτεί στη συνέχεια το μοντέλο του ολοκληρωμένου προγράμματος αντικατάστασης περίπου 5,6 εκατ. μετρητών της ΔΕΗ, συνολικού ύψους επένδυσης1 δισ. ευρώ.
Οι «έξυπνοι» μετρητές θα καταργήσουν την επιτόπου καταμέτρηση που σήμερα γίνεται σε τετραμηνιαία βάση και κυρίως μέσω εργολάβων, περιορίζοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ, αφού παρέχει τη δυνατότητα online καταμέτρησης σε ωριαία βάση.
Επίσης η εγκατάσταση τους θα βάλει τέλος και στις ρευματοκλοπές που αποτελούν σημαντική οικονομική αιμορραγία για τη ΔΕΗ.
Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί υποχρέωση των κρατών-μελών της Ε.Ε. βάσει της Οδηγίας 72/2009, η οποία προβλέπει την αντικατάσταση του 80% των μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος με ψηφιακούς μέχρι το 2020.
Η αντικατάσταση των σημερινών μετρητών με «έξυπνους» τίθεται από την ευρωπαϊκή οδηγία ως προϋπόθεση για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι «έξυπνοι» μετρητές δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στα δεδομένα του μετρητή του ακόμη και εξ αποστάσεως.
Επίσης στον Διαχειριστή του Δικτύου θα δίνεται η δυνατότητα παροχής πλήθος πληροφοριών για τυχόν προβλήματα ή βλάβες βελτιώνοντας σημαντικά τον χρόνο αντικατάστασής τους καθώς και τη δυνατότητα αποκοπής του ρεύματος και επανασύνδεσης εξ αποστάσεως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης