Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διατήρηση των τιμολογίων υψηλής τάσης για ολόκληρο το 2018 προτείνει στους βιομηχανικούς πελάτες η ΔΕΗ

Διατήρηση των τιμολογίων υψηλής τάσης για ολόκληρο το 2018 προτείνει στους βιομηχανικούς πελάτες η ΔΕΗ
Οι εκπτώσεις που παρέχει η επιχείρηση με βάση τον όγκο κατανάλωσης και ο επανακαθορισμός των ωρών αιχμής θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των διαπραγματεύσεων που θα έχουν οι δύο πλευρές
Διατήρηση έως το τέλος του 2018 των τιμολογίων που ισχύουν σήμερα για τις μεγάλες βιομηχανίες της υψηλής τάσης, επιδιώκει η ΔΕΗ, η οποία μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών καλεί πλέον τις βιομηχανίες σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη διμερών συμβάσεων.
Όπως είναι γνωστό η ισχύς των συμβάσεων αυτών έληγε στο τέλος του 2017 και παρατάθηκαν για δυο μήνες με απόφαση της ΔΕΗ, καθώς η προοπτική πώλησης των λιγνιτικών μονάδων δημιουργεί ασάφεια ως προς το κόστος παραγωγής και ως εκ τούτου δυσκολία στην κατάρτιση τιμολογίων για τους μεγάλους καταναλωτές.
Αυτός άλλωστε όπως φαίνεται είναι και ο λόγος για τον οποίο το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης έχει αποφασίσει ότι τα υφιστάμενα τιμολόγια θα ισχύσουν ως το τέλος του χρόνου.
Αυτό αναφέρεται στις επιστολές που στέλνει η ΔΕΗ στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, καλώντας τους σε συνομιλίες σχετικά με τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
Ωστόσο υπάρχουν δυο ζητήματα που τίθενται από την πλευρά της βιομηχανίας και τα οποία όπως φαίνεται θα παίξουν ρόλο στις συζητήσεις αυτές.
Πρόκειται για τις εκπτώσεις που παρέχει η ΔΕΗ με βάση τον όγκο κατανάλωσης και για τις ζώνες αιχμής.
Σε ότι αφορά τις εκπτώσεις, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων, παραμένει ανοικτό το εάν η ΔΕΗ θα ανανεώσει τους δύο τύπους εκπτώσεων που παρείχε, δηλαδή την έκπτωση όγκου και την έκπτωση συνέπειας ή έγκαιρης εξόφλησης του λογαριασμού.
Σημειώνεται ότι η έκπτωση αυτή είναι 5% για την Υψηλή Τάση και 15% για τη Μέση και τη Χαμηλή Τάση.
Στο παρελθόν οι δύο αυτές εκπτώσεις είχαν εγκριθεί από τη γενική συνέλευση μετόχων της ΔΕΗ και δεν αποκλείεται η εταιρία να επαναλάβει την ίδια τακτική στη προσεχή της γενική συνέλευση τον Απρίλιο.

Νέες ώρες αιχμής

Το δεύτερο ζήτημα που τίθεται από την πλευρά της βιομηχανίας είναι η αναπροσαρμογή των ζωνών αιχμής κατά τα πρότυπα που θέτει ο ΑΔΜΗΕ στην εισήγηση του προς τη ΡΑΕ για τις χρεώσεις του δικτύου.
Όπως έχει επισημάνει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η ΔΕΗ εξακολουθεί να υπολογίζει ως ζώνες αιχμής τις ώρες που κορυφωνόταν στο παρελθόν η κατανάλωση και οι οποίες πια δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, καθώς έχουν αλλάξει συνθήκες όπως η μαζική είσοδος ενέργειας από ΑΠΕ στη διάρκεια της ημέρας που έχει πρακτικά εξαφανίσει τη πρωινή αιχμή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των επομένων ημερών πρόκειται να ανακοινωθούν οι νέες χρεώσεις δικτύου που έχει εισηγηθεί ο ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΕ και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή στις ώρες αιχμής, την οποία ο ΑΔΜΗΕ θα εφαρμόσει από 1/1/2019.
Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΑΔΜΗΕ που αφορά στον υπολογισμό της Ισχύος Χρέωσης Χρήσης Συστήματος (ΙΧΧΣ) στην Υψηλή και Μέση Τάση λαμβάνει υπόψη:
•    Για τους μήνες Δεκέμβριο έως και Φεβρουάριο τον μέσο όρος των 20 μεγαλύτερων ωριαίων μετρήσεων κατά τις ώρες 17.00- 22.00 (εξαιρουμένου του Σαββατοκύριακου και των αργιών)
•    Για τους μήνες Μάρτιο έως και Μάιο, τον μέσο όρο των ΙΧΧΣ των μηνών Δεκέμβριο - Φεβρουάριο
•    Για τους μήνες Ιούνιο έως και Αύγουστο, τον μέσο όρο των 20 μεγαλυτέρων ωριαίων μετρήσεων κατά τις ώρες 19.00 - 23.00 (εξαιρουμένων των αργιών και του Σαββατοκύριακου)
•    Για τους μήνες από τον Σεπτέμβριο έως και τον Νοέμβριο, τον μέσο όρο των ΙΧΧΣ των μηνών Ιούνιο έως και Αύγουστο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης