Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ολοκλήρωση και η Μετάβαση της Ενεργειακής Αγοράς στη ΝΑ Ευρώπη στο επίκεντρο της ημερίδας στις Βρυξέλλες

Η Ολοκλήρωση και η Μετάβαση της Ενεργειακής Αγοράς στη ΝΑ Ευρώπη στο επίκεντρο της ημερίδας στις Βρυξέλλες
Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το ΙΕΝΕ και η Eurelectric
Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή ογδόντα και πλέον στελεχών επιχειρήσεων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή (9/3) εκδήλωση του ΙΕΝΕ που συνδιοργάνωσε με τον οργανισμό Eurelectric με θέμα την «Ολοκλήρωση και Μετάβαση της Ενεργειακής Αγοράς στη ΝΑ Ευρώπη» (Energy Market Integration and Transition in SE Europe).
Την πληθώρα των προκλήσεων και των εκκρεμών θεμάτων που αφορούν την ολοκλήρωση και την μετάβαση της ενεργειακής αγοράς στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις χώρες της περιοχής, χάρη στη γεωγραφική θέση τους καθώς και την όλο και μεγαλύτερη προσαρμογή τους στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ανέδειξε η ανωτέρω Ημερίδα.
Καθώς φιλοξενήθηκε στην έδρα της Eurelectric, του φορέα που εκπροσωπεί όλες τις εταιρείες παραγωγής και διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να επικεντρωθούν στην ευρωπαϊκή διάσταση των ενεργειακών ζητημάτων της ΝΑ Ευρώπης. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, κατέστη σαφές ότι ενώ η ολοκλήρωση της αγοράς και η μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα προχωρούν ικανοποιητικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση της ΝΑ Ευρώπης.
Αναλυτικότερα, η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Henning Häder, Διευθυντή Ενεργειακής Πολιτικής, Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Eurelectric, καθώς και με εισαγωγικές παρατηρήσεις εκ μέρους του Προέδρου του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη.
Τις εργασίες της εναρκτήριας συνεδρίας κήρυξε, με τοποθέτησή του, ένα από τα πιο πεπειραμένα στελέχη του ενεργειακού τομέα ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Slavtcho Neykov, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Energy Management Institute με έδρα τη Σόφια, και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurelectric, στο πλαίσιο της οποίας προεδρεύει της Ομάδας Εργασίας για τη ΝΑ Ευρώπη. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Neykov ήταν επί σειρά ετών Γενικός Διευθυντής του Energy Community.
Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή, ο οποίος παρουσίασε τα ζητήματα της ολοκλήρωση και μετάβαση της αγοράς ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη από τη σκοπιά του Ινστιτούτου, όπως αυτά αναδεικνύονται από τη μελέτη αναφοράς “SE Europe Energy Outlook 2016/2017” που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το IENE. Όπως, μεταξύ άλλων, τόνισε ένα σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η ΝΑ Ευρώπη, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση της χρήσης άνθρακα. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου, το μερίδιο των στερεών καυσίμων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σταθερά σε αρκετές χώρες της περιοχής (κυρίως στη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Ελλάδα και την Τουρκία) κατά τα επόμενα 10-15 χρόνια, καθώς αυτές θα προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ενεργειακή ζήτηση.
Στη συνέχεια, το στέλεχος της DG Energy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Anca Cimpeanu, παρουσίασε το «Πακέτο» Πολιτικής που έχει καταρτίσει η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας για θέματα «καθαρής» ενέργειας και ολοκλήρωσης της αγοράς ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη (“Clean Energy Package and Energy Markets Integration in SEE ”).
Η πρώτη συνεδρία της Ημερίδας, την οποία συντόνισε ο κ. Neykov, ολοκληρώθηκε με συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με τη συμμετοχή των κκ. Olivier Marquette, επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην Ευρασία και Προέδρου της AES Bulgaria, Pawel Lont, Γραμματέα της Επιτροπής Φυσικού Αερίου της EFET (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Traders), που εδρεύει στην Ολλανδία, και Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, Διευθυντή Ερευνών του ΙΕΝΕ.
Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για την ανάπτυξη μίας αγοράς βιώσιμης ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη επικεντρώθηκε η δεύτερη συνεδρία της Ημερίδας που συνδιοργάνωσαν ΙΕΝΕ και Eurelectric. Η συνεδρία ξεκίνησε με εισαγωγικές παρατηρήσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet στο Δίκαιο της ΕΕ Ανταγωνισμός, Ενέργεια & Μεταφορές) καθηγ. Νικόλαου Φαραντούρη, Επικεφαλής Νομικών Υπηρεσιών ΔΕΠΑ και Συντονιστή του Legal Group της Εurogas, ο οποίος και συντόνισε τις εργασίες της.
Την οπτική των εταιρειών και, γενικότερα, της βιομηχανίας, ανέλυσαν, από την πλευρά τους, με παρουσιάσεις τους, οι κκ. Damjan Međimorec (Επικεφαλής του Τμήματος ΝΑ Ευρώπης, ENTSO-E), Σταύρος Γούτσος (αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Α.Ε.), Andrea Villa (Επικεφαλής Ρυθμιστικών Θεμάτων ΕΕ, ENEL), και Gurbuz Gonul (ασκών χρέη Διευθυντή, Τομέας Υποστήριξης Χωρών και Συνεργασιών, IRENA).
Η εν λόγω συνεδρία ολοκληρώθηκε με συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, με τη συμμετοχή των παραπάνω ανώτατων στελεχών του ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας New Europe κ. Κωστής Γερόπουλος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης