Ενέργεια

Γ. Σταθάκης: Την επόμενη εβδομάδα σε λειτουργία η πρώτη φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο

Γ. Σταθάκης: Την επόμενη εβδομάδα σε λειτουργία η πρώτη φάση ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο
Οι δράσεις που έχουν δρομολογηθεί με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, σε τομείς όπως η κατοικία και οι μεταφορές
Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, σήμερα, 13/3/2018 στο 4ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας, που διοργάνωσε το Ελληνο-Σουηδικό Επιμελητήριο.
Παράλληλα, ο Υπουργός υπενθύμισε ότι προχωρά η σύνδεση των μεγαλύτερων νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει επισήμως η πρώτη φάση για τις Κυκλάδες, που περιλαμβάνει τη σύνδεση με υποβρύχιο καλώδιο της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με τα νησιά Πάρο, Μύκονο και Τήνο.
Αφού υπενθύμισε ότι ήδη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει τεθεί ο στόχος μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 30% έως το 2030, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με «βαριά παράδοση περιβαλλοντικής προστασίας» και άρα αναμενόμενο είναι να πρωταγωνιστεί σε αυτού του είδους τις προσπάθειες.
Ο Υπουργός περιέγραψε δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, σε τομείς όπως η κατοικία και οι μεταφορές.
Στο πλαίσιο του πρώτου τομέα εντάσσεται το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» το οποίο, όπως παραδέχτηκε ο Υπουργός, ξεκίνησε με πολλά προβλήματα που όμως θα επιλυθούν.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών, με συνολικό προϋπολογισμό που θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Θα ακολουθήσει ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα, με την αξιοποίηση πόρων 2 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων κτιρίων, το οποίο θα συμπεριλάβει ένα πολύ μεγάλο αριθμό σχολείων, νοσοκομείων κι άλλων δημόσιων κτιρίων.
Σε ό, τι αφορά τον δεύτερο τομέα, των μεταφορών, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η ελληνική ναυτιλία η οποία ήδη εξετάζει προωθημένα προγράμματα αντικατάστασης ή εξοικονόμησης του πετρελαίου που καταναλώνουν σήμερα τα πλοία, τονίζοντας παράλληλα τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται ώστε τα λιμάνια να αποτελέσουν μέρος αυτής της μετάβασης.
Αναγκαία είναι η υλοποίηση δράσεων και στον τομέα των μέσων μετακίνησης, οι οποίες είτε θα αφορούν στις υποδομές για την ηλεκτροκίνηση είτε στην αντικατάσταση μέσων συγκοινωνίας ώστε είναι συμβατά με τα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα.
Προνομιακά πεδία πιλοτικών προγραμμάτων αποτελούν τα μικρά νησιά στο πλαίσιο της ενεργειακής αυτονόμησή τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης