Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ozersay: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για υδρογονάνθρακες

Ozersay: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για υδρογονάνθρακες
Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι είναι μεγάλης σημασίας ο διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων στο νησί
Στην περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να κάνει κοινά βήματα με την τουρκοκυπριακή πλευρά στο θέμα των υδρογονανθράκων, τα διπλωματικά κανάλια είναι ανοιχτά, δήλωσε ο ‘υπέξ’ Κουντρέτ Οζερσάι, προσθέτοντας ωστόσο πως αν παραμεριστούν οι Τ/κ τότε η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει σε γεώτρηση στο άμεσο μέλλον με την εταιρεία στην οποία το ψευδοκράτος έδωσε αρμοδιότητα για εργασίες.
“Πιστεύω ότι είναι μια περίοδος κατά την οποίαν θα αντιληφθούν όλοι πως χωρίς να ζητηθεί η συγκατάθεση των Τ/κ σε αυτή την περιοχή δεν μπορεί να γίνει τίποτα”, πρόσθεσε.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Κουντρέντ Οζερσάι αναφέρθηκε στη χθεσινή επίσκεψη στην Άγκυρα μαζί με τον ‘πρωθυπουργό’ Τουφάν Ερχουρμάν, λέγοντας ότι πήγαν για να συντονίσουν κάποια θέματα και να αξιολογήσουν πώς θα κινηθούν με τα σωστά βήματα από δω και μπρος.
Για το Κυπριακό, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά διαπραγματευτική διαδικασία. “Η τελευταία διαδικασία κατέληξε σε αποτυχία στην Ελβετία. Και μετά από αυτό δεν ξεκίνησε διαπραγματευτική διαδικασία. Πρέπει να αποφασιστεί αυτό: Η διαπραγμάτευση μόνο για χάρη της διαπραγμάτευσης δεν είναι κάτι καλό. Έχουμε μια κακή εμπειρία περίπου πενήντα χρόνων κατά την οποία ο τ/κ λαός φυλακίστηκε σε αυτή τη διαδικασία”, σημείωσε.
 Όπως είπε, ακόμη και αν έχει επιτευχθεί πρόοδος σε συγκεκριμένα θέματα, “η τ/κ πλευρά και η Τουρκία δεν βλέπουν θετικά μια διαδικασία που έχει μετατραπεί σε φαύλο κύκλο και δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα”. Πρόσθεσε ότι “η ε/κ πλευρά πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία, την ευημερία και τον πλούτο με τους Τ/κ στη βάση της πολιτικής ισότητας”.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι είναι μεγάλης σημασίας ο διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων στο νησί, προσθέτοντας ότι “εάν η ε/κ πλευρά δεν δώσει τα σωστά μηνύματα στο θέμα της συμφωνίας για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου, όλοι γνωρίζουν καλά ότι μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό δεν θα μας οδηγήσει πουθενά”. “Αν οι διαπραγματεύσεις μετατραπούν σε στόχο, τότε θα βρείτε τον εαυτό σας σε ένα αδιέξοδο. Για μας πλέον οι διαπραγματεύσεις δεν είναι στόχος, είναι μέσο”, ανέφερε.
 Για τους υδρογονάνθρακες, είπε ότι και η ε/κ πλευρά αποδέχεται ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει και στους Τ/κ. “Στην πραγματικότητα για τους Τ/κ ο πλούτος και οι περιοχές γύρω από την Κύπρο δεν είναι αμφισβητούμενες περιοχές. Ανήκουν και στους Ε/κ και στους Τ/κ και αυτό το αποδέχονται όλοι”, ανέφερε.
Ο Κουτρέντ Οζερσάι ισχυρίστηκε ότι η στάση της ε/κ πλευράς είναι «αντιφατική γιατί λέει ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν και στους Τ/κ αλλά μετά τη λύση ή ότι ανήκουν και στους Τ/κ αλλά εγώ θα αποφασίσω ποιες εταιρείες θα κάνουν τις γεωτρήσεις, πώς και με ποια ποσοστά’.
Ο Οζερσάι είπε ότι η τουρκική πλευρά είπε πολλές φορές ότι δεν θα επιτρέψει τη μονομερή δραστηριότητα της ε/κ πλευράς που παραβλέπει τους Τ/κ. “Διαμαρτυρηθήκαμε πολλές φορές. Στείλαμε πολλές φορές επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ”, ανέφερε λέγοντας ότι πλέον έκαναν βήμα καθορίζοντας ‘όρια υφαλοκρηπίδας’ με την Τουρκία. Επίσης, όπως είπε, πρότειναν να γίνει κοινή διαχείριση των εργασιών και να λαμβάνονται αποφάσεις από κοινού με την τ/κ πλευρά. Ωστόσο, είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι, “μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ΕΝΙ, τώρα γίνεται προσπάθεια τις επόμενες μέρες να αρχίσουν εργασίες με άλλη εταιρεία”.
Όπως υποστήριξε, η τ/κ πλευρά ακολουθεί το δρόμο της διπλωματίας και του συμβιβασμού. “Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Τα κανάλια της διπλωματίας είναι ανοιχτά. Αλλά αν παραβλέψουν τους Τ/κ, τότε όπως εκείνοι δίνουν αρμοδιότητα σε μία ή περισσότερες εταιρείες για γεωτρήσεις και παρόμοιες εργασίες, και η εταιρεία στην οποία έδωσε αρμοδιότητα» το ψευδοκράτος θα κάνει γεωτρήσεις και παρόμοιες εργασίες στο άμεσο μέλλον, ανέφερε και πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι είναι μια περίοδος που θα δουν όλοι πως χωρίς να ζητηθεί η συγκατάθεση των Τ/κ σε αυτή την περιοχή, δεν μπορεί να γίνει τίποτα”.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης