Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Σε δημόσια διαβούλευση οι νέοι συντελεστές απώλειας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας

ΡΑΕ: Σε δημόσια διαβούλευση οι νέοι συντελεστές απώλειας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας
Σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου έθεσε η ΡΑΕ νέους συντελεστές απώλειας του διασυνδεδεμένου συστήματος βάσει ειδικής μελέτης που εκπονήθηκε από τον Διαχειριστή του Δικτύου και αφορά την διετία 2014-2015. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο διαχειριστής του δικτύου καθορίζει τους συντελεστές απωλειών δικτύου βάσει ειδικής μελέτης, στην οποία υπολογίζονται οι μέσες απώλειες σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία λειτουργίας του δικτύου κατά τα δύο προηγούμενα έτη. 
Οι συντελεστές απωλειών Δικτύου εγκρίνονται από τη ΡΑΕ και ισχύουν από την έναρξη του επόμενου ημερολογιακού έτους και για δύο τουλάχιστον συνεχή έτη».
Οι συντελεστές απωλειών στο Δίκτυο εφαρμόζονται για τον υπολογισμό των ποσοτήτων ενέργειας που χρεώνονται στους Προμηθευτές στη χονδρεμπορική αγορά, για την προμήθεια πελατών τους στο δίκτυο. Επομένως οι ίδιοι συντελεστές λαμβάνονται υπόψη από τους Προμηθευτές για τον καθορισμό των τιμολογίων τους. 
Επιπροσθέτως, όσο η ενέργεια που καταλογίζεται στον Δεσπόζοντα Προμηθετή στη χονδρεμπορική υπολογίζεται αφαιρετικά από τη συνολική έγχυση στο Δίκτυο, είναι σημαντικό, για λόγους ίσης μεταχείρισης, οι συντελεστές απωλειών να αντανακλούν όσο το δυνατό την πραγματικότητα, δηλαδή τις πραγματικές μέσες απώλειες ενέργειας.
Οι συντελεστές απωλειών του Δικτύου που εφαρμόζονται σήμερα εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθ. 752/2014 απόφαση ΡΑΕ μετά από μελέτη και εισήγηση του Διαχειριστή Δικτύου. 
Η εισήγηση αυτή βασιζόταν σε στοιχεία μέσων απωλειών ενέργειας στο Δίκτυο τη διετία 2012-2013 (μέσος όρος απωλειών ενέργειας διετίας 6,5%). 
Ο Διαχειριστής του Δικτύου υπέβαλλε στη ΡΑΕ επικαιροποιημένη μελέτη και εισήγηση για τον καθορισμό των συντελεστών απωλειών του Δικτύου με αναφορά στη διετία 2014-2015. 
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή οι συνολικές απώλειες του Διασυνδεδεμένου Δικτύου εκτιμώνται σε ποσοστό 8,5% επί της συνολικής εισερχόμενης σε αυτό ενέργειας (μέση τιμή ετών 2014 και 2015). 
Από το σύνολο αυτό των απωλειών, ποσοστό 2,4% (επί της συνολικής εισερχόμενης στο Δίκτυο ενέργειας) αντιστοιχεί στις απώλειες επί του Δικτύου Μέσης Τάσης (ΜΤ), ποσοστό 2,9% (επί της συνολικής εισερχόμενης στο Δίκτυο ενέργειας) στις απώλειες επί του Δικτύου Χαμηλής Τάσης (ΧΤ) και ποσοστό 3,2% αναλογεί σε μη τεχνικές απώλειες.
Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των συντελεστών προσαύξησης των καταναλώσεων του Διασυνδεδεμένου Δικτύου ώστε να ανάγονται στα όρια με το Σύστημα, κρίνεται ορθή η θεώρηση των μη-τεχνικών απωλειών ως μη-καταμετρούμενη/μη-καταλογιζόμενη ενέργεια η οποία χάνεται συνολικά από το δίκτυο, χωρίς δηλαδή να αντιστοιχίζεται με συγκεκριμένο τρόπο με σημεία ή με επίπεδα τάσης αυτού. 
Με τον τρόπο αυτό, η επιβάρυνση των καταναλώσεων λόγω μη τεχνικών απωλειών κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ των καταναλωτών πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου. 
Η κατανομή αυτή επιτυγχάνεται στην πράξη ενσωματώνοντας τις μη τεχνικές απώλειες εξ’ ολοκλήρου στις απώλειες του πρωτεύοντος δικτύου (ΜΤ), έτσι ώστε να επιδρούν στον συντελεστή προσαύξησης λόγω απωλειών των κατανωλώσεων υπό μέση τάση στη ΜΤ και στη συνέχεια, μέσω αυτού, στον συντελεστή προσαύξησης των καταναλώσεων υπό ΧΤ.
Βάσει των στοιχείων και των υπολογισμών της μελέτης του Διαχειριστή του Δικτύου, οι αριθμητικές τιμές των συντελεστών προσαύξησης λόγω απωλειών Δικτύου, ώστε οι καταναλισκόμενες ανά επίπεδο τάσης ποσότητες ενέργειας να ανάγονται στο όριο μεταξύ Συστήματος και Δικτύου, ορίζονται ως ακολούθως:
Συντελεστής προσαύξησης λόγω απωλειών στη ΜΤ (ΣΠΑ_ΜΤ), το γινόμενο του οποίου με τις μετρούμενες στις εξόδους του Δικτύου ΜΤ ποσότητες ενέργειας, αποδίδει τις απώλειες ενέργειας επί του Δικτύου ΜΤ: 5,93%
Συντελεστής προσαύξησης λόγω απωλειών στη ΧΤ (ΣΠΑ_ΧΤ), το γινόμενο του οποίου με την μετρούμενη κατανάλωση ενέργειας από Πελάτες ΧΤ, αποδίδει τις απώλειες ενέργειας επί του Δικτύου ΧΤ: 4,27%
Συντελεστής προσαύξησης των καταναλώσεων υπό ΜΤ λόγω απωλειών Δικτύου, το γινόμενο του οποίου με καταναλισκόμενες υπό μέση τάση ποσότητες ενέργειας δίνει τις αντίστοιχες ποσότητες ενέργειας που εγχέονται στο Δίκτυο από το Σύστημα: 1,0593 (=1+ΣΠΑ_ΜΤ)
Συντελεστής προσαύξησης καταναλώσεων υπό ΧΤ λόγω απωλειών Δικτύου, το γινόμενο του οποίου με καταναλισκόμενες υπό χαμηλή τάση ποσότητες ενέργειας δίνει τις αντίστοιχες ποσότητες ενέργειας που εγχέονται στο Δίκτυο από το Σύστημα: 1,1046 (=(1+ΣΠΑ_ΜΤ)x(1+ΣΠΑ_ΧΤ))
Η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο απόφασης για την έγκριση των συντελεστών απωλειών ενέργειας του Διασυνδεδεμένου Δικτύου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση kdd_consultation@rae.gr, ή εγγράφως, μέχρι και την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2016 ώρα 12:00.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης