Ενέργεια

Ραντεβού Σκουρλέτη με τους Κινέζους της State Grid για τον ΑΔΜΗΕ

Ραντεβού Σκουρλέτη με τους Κινέζους της State Grid για τον ΑΔΜΗΕ
Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ, ενώ η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών πήρε και τρίτη αναβολή, αυτή τη φορά για τις 21 Οκτωβρίου.
Με τα στελέχη της κινεζικής State Grid συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων επαφών που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο με τους εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ.
Η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών ολοκληρώνεται στις 21 Οκτωβρίου, καθώς τα στελέχη τόσο της κινεζικής εταιρείας όσο και των Ιταλών της TERNA, όσο και των Γάλλων της RTE, ζητούν συνεχώς πρόσθετες πληροφορίες για τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική τους προσφορά.
Και αν από ορισμένες πλευρές εκφράζεται ανησυχία για την τρίτη διαδοχική παράταση της προθεσμίας, πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση του διαγωνισμού, προβλέποντας μάλιστα ότι το τίμημα θα ανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα φαβορί για τον διαγωνισμό

Ως ικανοποιητικά επίπεδα ορίζουν μία προσφορά που θα υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ και θα αντανακλά όχι μόνο την τρέχουσα αξία του ΑΔΜΗΕ, αλλά και τις προοπτικές σημαντικής αύξησης των εσόδων του Διαχειριστή τα επόμενα χρόνια, λόγω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Σημειώνεται ότι στη μετοχική σύνθεση της ΤΕRNA συμμετέχει ιταλικό κρατικό χαρτοφυλάκιο, στο οποίο μερίδιο κατέχει και η State Grid Corporation of China.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι τα φαβορί για το 24% του ΑΔΜΗΕ είναι η State Grid και η TERNA, ενώ αουτσάιντερ θεωρείται η RTE (θυγατρική της γαλλικής EDF).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης