Ενέργεια

Boyko Borisov (Βουλγαρία): Έως το τέλος του 2018 θα προχωρήσει ο αγωγός IGB

Boyko Borisov (Βουλγαρία): Έως το τέλος του 2018 θα προχωρήσει ο αγωγός IGB
«Η Βουλγαρία θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε η Θεσσαλονίκη με τη Σύνοδο Κορυφής το 2003 σχετικά με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Borisov
Tην αισιοδοξία του ότι έως το τέλος του 2018 θα προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου IGB που θα συνδέει τη Βουλγαρία με την Αλεξανδρούπολη εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Boyko Borisov κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται από 1 έως τις 4 Μαρτίου.
Ο κ. Borisov είπε επίσης ότι εντός του 2018 θα προχωρήσει και η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών της Β. Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Επίσης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τόνισε ότι η χώρα του θα προωθήσει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το εξάμηνο που έχει την προεδρία της Ε.Ε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Βουλγαρία και στην δέσμευσή του για εκταμίευση ενός δισ. ευρώ για έργα υποδομών και ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ενώ χαρακτήρισε καλή τη συνεργασία που έχει μέχρι σήμερα με τη χώρα μας.
«Η Βουλγαρία θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε η Θεσσαλονίκη με τη Σύνοδο Κορυφής το 2003 σχετικά με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Borisov, σημειώνοντας πως δεν κατανοεί το διαχωρισμό των Δυτικών Βαλκανίων. «Γιατί τα αποκαλούμε Δυτικά Βαλκάνια; Μια γειτονιά είναι. Μόνο που κάποιες χώρες είναι μέλη της Ε.Ε. και κάποιες άλλες θέλουν να είναι», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, έκανε λόγο και για τις μεταναστευτικές πιέσεις της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος με την Τουρκία θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε οι ροές να εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν τα σημερινά χαμηλά ποσοστά για να συνεχίσουν να διαφυλάσσονται τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα.
Τέλος, προσέθεσε πως στο πλαίσιο της Βουλγαρικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε., ο ίδιος θα φροντίσει να μπουν στην ατζέντα των συζητήσεων το θέμα της φύλαξης των συνόρων και της καλής γειτονίας, της ανεργίας της περιοχής και της ενίσχυσης της οικονομίας.
«Είναι ανάγκη να υπάρξει ευημερία για τους πολίτες των βαλκανικών χωρών και από περιοχή μεγάλων προβλημάτων τα Βαλκάνια να γίνουν τόπος ειρηνικής συνύπαρξης. Μόνο με σταθερή και δυνατή Ευρώπη μπορούμε να έχουμε οικονομική ανάπτυξη και να μην υπάρχουν συρράξεις».
Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου των Δελφών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης