Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εκτός ΚΟΤ τα άτομα με αναπηρίες – Ζητούν τροποποίηση κριτηρίων για την επανένταξη τους

Εκτός ΚΟΤ τα άτομα με αναπηρίες – Ζητούν τροποποίηση κριτηρίων για την επανένταξη τους
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία επιδιώκει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη για να θέσει το πρόβλημα
Tην έντονη διαμαρτυρία της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος εκφράζει με επιστολή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), καθώς ένας μεγάλος αριθμός ΑΜΕΑ που ήταν δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος, μένουν πλέον εκτός αυτού με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Συνομοσπονδία είχε προειδοποιήσει με προηγούμενο έγγραφό της το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι θα υπάρξει πρόβλημα και ήδη οι καταγγελίες που φτάνουν στην ΕΣΑμεΑ αποδεικνύουν ότι πολλά άτομα με αναπηρία, μέχρι πρότινος δικαιούχοι ΚΟΤ, μένουν εκτός.
Επίσης, εκτός ΚΟΤ μένουν πολλοί γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες, τα οποία εμφανίζονται στο σύστημα ως «φιλοξενούμενοι», με αποτέλεσμα να λαμβάνουν απορριπτική απάντηση από την πλατφόρμα αιτήσεων λόγω κενού στη νομοθεσία.  
«Με ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος προστίθεται μία ακόμη επιβάρυνση στα άτομα με αναπηρία, με δεδομένη και γνωστή τη μείωση μισθών και συντάξεων, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών της αναπηρίας, με τη διαχρονική ανεργία, με τα ενεργοβόρα μέσα υποστήριξης που χρησιμοποιούν πολλά άτομα με αναπηρία, μετά από 8 μνημονιακά χρόνια λιτότητας που έχουν αφήσει δυσβάσταχτα βάρη στην πλέον ευπαθή ομάδα του πληθυσμού», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επανένταξη των αναπήρων στις πρόνοιες του ΚΟΤ  

Η Συνομοσπονδία ζητά άμεσα μέτρα διακριτής προστασίας και πιο συγκεκριμένα να μην τεθεί εκτός ΚΟΤ κανένα άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και να τροποποιηθεί η νομοθεσία για συμπερίληψη φιλοξενούμενων ατόμων με αναπηρία.
Ζητά επίσης να μην λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα στα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κάποιος το ΚΟΤ, αφού τα συγκεκριμένα επιδόματα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εισόδημα προς φορολόγηση, παρά μόνο δίνονται στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ως βοήθημα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.  
Επίσης, διεκδικεί επαναξιολόγηση της παροχής διευκολύνσεων με πρόσθετη προστασία προς τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που φροντίζουν άτομα με αναπηρία.
Η ΕΣΑμεΑ ζητά άμεση συνάντηση με τον υπουργό Γ. Σταθάκη και τονίζει ότι εάν αυτή δεν πραγματοποιηθεί, καθώς το θέμα είναι φλέγον, θα οδηγηθεί να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης