Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εναρμόνιση με Οδηγία της ΕΕ για την μείωση της περιεκτικότητας καυσίμων σε θείο

Εναρμόνιση με Οδηγία της ΕΕ για την μείωση της περιεκτικότητας καυσίμων σε θείο
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομίας, ΠΕΝ και Ναυτιλίας
Στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την σχετική Οδηγία της ΕΕ για την μείωση της περιεκτικότητας ορισμένων υγρών καυσίμων σε θείο, αποσκοπεί η κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, ΠΕΝ και Ναυτιλίας.
Σκοπός της απόφασης είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου, οι οποίες οφείλονται στην καύση ορισμένων τύπων υγρών καυσίμων και, εξ αυτού, η μείωση των επιβλαβών συνεπειών των εκπομπών αυτών στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου, οι οποίες οφείλονται στην καύση ορισμένων υγρών καυσίμων παραγώγων πετρελαίου, επιτυγχάνεται με την επιβολή ορίων περιεκτικότητας των εν λόγω καυσίμων σε θείο,ως προϋπόθεση για τη χρήση τους εντός της επικράτειας, των χωρικών υδάτων και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών ή των ζωνών ελέγχου της ρύπανσης των κρατών μελών.
Βάσει της απόφασης δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται βαρύ μαζούτ με περιεκτικότητα σε θείο άνω του 1,00% κατά μάζα εντός της ελληνικής επικράτειας, δεν επιτρέπεται η χρήση πετρελαίου εσωτερικής καύσης περιεκτικότητας σε θείο άνω του 0,10 % κατά μάζα και δεν επιτρέπεται η χρήση καυσίμων πλοίων περιεκτικότητας σε θείο άνω του 3,50 % κατά μάζα.
Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου, οι οποίες οφείλονται στην καύση ορισμένων υγρών καυσίμων παραγώγων πετρελαίου, επιτυγχάνεται με την επιβολή ορίων περιεκτικότητας των εν λόγω καυσίμων σε θείο, ως προϋπόθεση για τη χρήση τους εντός της επικράτειας, των χωρικών υδάτων και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών ή των ζωνών ελέγχου της ρύπανσης των κρατών μελών.
Πάντως, οι περιορισμοί στην περιεκτικότητα σε θείο ορισμένων υγρών καυσίμων παραγώγων πετρελαίου, που θεσπίζονται δεν ισχύουν σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε καύσιμα για έρευνα και δοκιμές, ή σε καύσιμα που θα υποστούν επεξεργασία πριν από την τελική καύση ή στη βιομηχανία διύλισης, σε καύσιμα που χρησιμοποιούνται και διατίθενται στην αγορά στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ένωσης, σε καύσιμα που χρησιμοποιούνται από πολεμικά πλοία και άλλα σκάφη που εκτελούν στρατιωτική υπηρεσία κτλ.
Αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή στην Ελλάδα της Οδηγίας 1999/32/ΕΚ ορίζεται η Διεύθυνση Ενεργειακών Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων του Γενικού Χημείου του Κράτους, ή η υπηρεσιακή μονάδα που ασκεί τις αρμοδιότητες της ανωτέρω Διεύθυνσης σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα Οργανισμό του Υπουργείου Οικονομικών.
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Διεύθυνση Ενεργειακών Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων είναι υπεύθυνη για:
-Την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της εν λόγω Οδηγίας και των εκτελεστικών αποφάσεων αυτής
-Τη συλλογή και χρήση των στοιχείων που συγκεντρώνονται στα πλαίσια ελέγχου εφαρμογής της παρούσης, καθώς και των αποτελεσμάτων που υπάρχουν στις εκθέσεις εξέτασης των δειγμάτων αυτών από τα αρμόδια διαπιστευμένα εργαστήρια του ΓΧΚ για στατιστική επεξεργασία, προκειμένου να συντάξει την ετήσια έκθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Την υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους, έκθεσης σχετικά με την περιεκτικότητα σε θείο των υγρών καυσίμων τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
-Την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής της παρούσης, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τη λήψη μέτρων όπου απαιτείται.
-Την εξουσιοδότηση εκπαιδευμένων επιθεωρητών-S.
-Την έκδοση οδηγιών-εγκυκλίων, σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Α.Λ.ΣΕΛ.ΑΚΤ. που αφορούν στον τρόπο δειγματοληψίας των καυσίμων πλοίων και στο συντονισμό των επιθεωρητών-S, καθώς και στην παροχή κατευθυντήριων οδηγιών προς τις Χημικές Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης