Ενέργεια

Σύμπλευση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης υπέρ της κύρωσης των συμβάσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Σύμπλευση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης υπέρ της κύρωσης των συμβάσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη, η παρουσία του κολοσσού ExxonMobil στις έρευνες στην περιοχή της Κρήτης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της
Με μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη (28/2) από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο κυρώνονται οι τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα.
Αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις των βουλευτών κατά τη χθεσινή (26/2) συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου ο εισηγητής του νομοσχεδίου Γιώργος Σταθάκης, βρέθηκε αντιμέτωπος με την άρνηση θετικής ψήφου από έναν βουλευτή και έναν υπουργό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, την ίδια ώρα η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων.   
Οι συμβάσεις αφορούν την απόκτηση του δικαιώματος έρευνας υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 του Ιουνίου πελάγους από την κοινοπραξία ΕΛΠΕ – TOTAL - Edison και στις χερσαίες περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου από τα ΕΛΠΕ και Αιτωλοακαρνανίας από την Energean Oil.  

Διαφοροποίηση των εκπροσώπων των Οικολόγων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι δύο βουλευτές των Οικολόγων που συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίζουν τις τέσσερις συμβάσεις, καταγγέλλοντας μάλιστα «ξεπούλημα εθνικής περιουσίας».
Συγκεκριμένα ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς, εκφράζοντας όπως είπε και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, δήλωσε ότι είναι κατά της άντλησης υδρογονανθράκων και τόνισε: «Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο και αν τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας θα το καταψηφίσουμε και ονομαστικά. Είμαι της γνώμης να κρατήσουμε τα αποθέματα για όταν στερέψουν τα κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής».
Έσπευσε πάντως να προσθέσει πως αν και θα καταψηφίσει τις προωθούμενες συμβάσεις, δεν άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Αξιοποίηση αποθεμάτων

Από την πλευρά του ο  κ. Σταθάκης παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο δήλωσε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα και η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας να γίνει και χώρα παραγωγός, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: τη γεωγραφική θέση και τον πλούτο του υπεδάφους.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε επίσης στο ενδιαφέρον για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κρήτη από την ExxonMobil, σημειώνοντας ότι η παρουσία της αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.
Ο υπουργός επανέλαβε ακόμη ότι προωθείται η αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, στην κατεύθυνση της βελτίωσης και συμπλήρωσής του, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που υπαγορεύονται από το διεθνές ενδιαφέρον, περιορίζοντας δραστικά τη γραφειοκρατία.
Τέλος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των Οικολόγων σημείωσε ότι δίνεται ειδική έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές Natura, και ότι στη σύμβαση που αφορά το θαλάσσιο «Οικόπεδο 2» η ΣΜΠΕ εξαιρεί ρητά τις περιοχές Natura και προβλέπει ζώνη ασφαλείας ενός χιλιομέτρου από αυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης