Ενέργεια

Στις 55.000 ευρώ ανά MW ανά έτος η τιμή του διακοπτόμενου φορτίου στη σημερινή δημοπρασία

Στις 55.000 ευρώ ανά MW ανά έτος η τιμή του διακοπτόμενου φορτίου στη σημερινή δημοπρασία
Η διαδικασία φαίνεται ότι κύλησε ομαλά και χωρίς εκπλήξεις
Γύρω στα 55.000 ευρώ ανά MW ανά έτος εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε η τιμή στη δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα (26/2).
Η διαδικασία φαίνεται ότι κύλησε ομαλά και χωρίς εκπλήξεις και η τιμή διαμορφώθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη δημοπρασία.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Η πρώτη δημοπρασία, τύπου 1 (ΥΔΦ 1), θα διεξαχθεί σήμερα 26/2 και αφορά ισχύ 620 MW, ενώ η δεύτερη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 27/2 είναι τύπου 2 (ΥΔΦ 2) και αφορά ισχύ 450 MW.
Όπως είναι γνωστό η διακοψιμότητα αποτελεί το μέτρο που επιτρέπει στον ΑΔΜΗΕ να περιορίζει ή και να διακόπτει την παροχή φορτίων στις βιομηχανίες που συμμετέχουν στις εν λόγω δημοπρασίες, όποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.
Ας σημειωθεί ότι η μέγιστη σταθερή τιμή που μπορεί να διαθέσει ο Διαχειριστής στη δημοπρασία τύπου 1 (μεγάλου χρόνου προειδοποίησης) έχει προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση στα 70.000 ευρώ/MW και στη δημοπρασία τύπου 2 (βραχείας προειδοποίησης) στα 50.000 ευρώ/MW.
Στις τρέχουσες δημοπρασίες έχουν δηλώσει συμμετοχή οι εξής εταιρίες: Τσιμέντα Τιτάν για τρεις θέσεις παραγωγής, Μυτιληναίος, ΣΟΒΕΛ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ για τρία σημεία παραγωγής, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΒΑ Υαλουργία Ελλάδος, Χαλυβουργία Βόλου, χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ, ΦΙΜΠΡΑΝ, Χαλυβουργική, Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, Τσιμεντοβιομηχανία ΧΑΛΥΨ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ για πέντε ορυχεία, Τσιμέντα Ηρακλής για δυο σημεία παραγωγής, ΛΑΡΚΟ, ΠΑΚΟ-Κολιόπουλος, Ελληνικά Καλώδια, Fulgor, Air Liquide,  Πλαστικά Θράκης για δυο θέσεις παραγωγής, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και Μότορ Όιλ Διυλιστήρια Κορίνθου.  

Στο ΣτΕ ο ΣΠΕΦ κατά του μέτρου  

Εξάλλου πρέπει να σημειωθεί ότι προ ολίγων ημερών αναβλήθηκε για μια ακόμη φορά η εκδίκαση της προσφυγής που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), στο ΣτΕ κατά του μέτρου της διακοψιμότητας.
Η συζήτηση που ήταν προγραμματισμένη για τις 22/2 αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο.
Πρόκειται για την τρίτη αναβολή της εκδίκασης της συγκεκριμένης προσφυγής μέσω της οποίας ζητείται να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για το μέτρο των Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου για τεχνικούς, οικονομικούς και νομικούς λόγους που μεταξύ άλλων άπτονται της διακριτής μεταχείρισης σε βάρος των φωτοβολταϊκών, όπως υποστηρίζεται στη σχετική καταγγελία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης