Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί η Τουρκία δεν έδωσε άδεια στη Gazprom για τον χερσαίο TurkStream;

Γιατί η Τουρκία δεν έδωσε άδεια στη Gazprom για τον χερσαίο TurkStream;
Η Τουρκία δεν έχει ακόμα επιτρέψει στη ρωσική Gazprom να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού TurkStream. Αυτό αποκάλυψαν πηγές με γνώστη στο θέμα, εκφράζοντας φόβους πως το στρατηγικής σημασίας πρόγραμμα θα καθυστερήσει. Αν ολοκληρωθεί ο κόστους 7 δισ. ευρώ αγωγός θα επιτρέψει στη Ρωσία να μειώσει την εξάρτησή της από την Ουκρανία ως χώρα τράνζιτ για τη μεταφορά του φυσικού της αερίου στην Ευρώπη.
Η Τουρκία εξουσιοδότησε τη ρωσική Gazprom, την κρατική, μονοπωλιακή ουσιαστικά εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας, να ξεκινήσει την κατασκευή των δύο υποθαλάσσιων τμημάτων του αγωγού.
Ωστόσο ακόμα δεν έχει δοθεί το πράσινο φως από την Άγκυρα για την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού.
«Δεν έχει δοθεί έγκριση από την Τουρκία, γεγονός που καθυστερεί τις συζητήσεις για την κατασκευή της δεύτερης γραμμής προς την Ευρώπη», ανέφερε πηγή στο Reuters.
Ο αγωγός TurkStream σχεδιάστηκε για να εφοδιάσει κυρίως την Τουρκία, τη μεγαλύτερη χώρα αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου μετά τη Γερμανία. ακόμα σημαντικότερο για τη Μόσχα, ο αγωγός προβλέπεται να δημιουργήσει έναν νέο δρόμο μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά, θέλει να ολοκληρώσει τον αγωγό το 2019. Άλλη πηγή ανέφερε πως η καθυστέρηση πιθανώς να οφείλεται στη διαμάχη της τουρκικής Botas και της Gazprom για έκπτωση στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία.
«Φαίνεται πως η Gazprom θα πρέπει να υποχωρήσει στη Botas», ανέφερε η πηγή.
Μια τρίτη πηγή ανέφερε πως η Botas και η Gazprom δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κοινό σχέδιο για το χερσαίο τμήμα του αγωγού και για αυτό δεν έχει δοθεί ακόμα η τουρκική άδεια. Η Botas επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης