Ενέργεια

Οι εκρηκτικές διαστάσεις του φαινομένου των ρευματοκλοπών και ο Κώδικας που θεσπίζει η ΡΑΕ για τον έλεγχο του

Οι εκρηκτικές διαστάσεις του φαινομένου των ρευματοκλοπών και ο Κώδικας που θεσπίζει η ΡΑΕ για τον έλεγχο του
Η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ εκτιμά ότι οι απώλειες ενέργειας λόγω των ρευματοκλοπών φθάνουν στο 8-9% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και οι «πειραγμένοι» μετρητές το 30% του συνόλου.    
Ο περιορισμός του φαινομένου των ρευματοκλοπών που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις με τεράστιες οικονομικές απώλειες για τη ΔΕΗ είναι μεταξύ άλλων ο στόχος του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχει εκπονήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και σύντομα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της κυβέρνησης. 
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2014 το ποσοστό της κλοπής ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 2,31% επί της τελικής κατανάλωσης ρεύματος. 
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι τα τελευταία τρία χρόνια το φαινόμενο έχει ενταθεί δραματικά και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έχει οδηγήσει σε συμπλοκές μεταξύ καταναλωτών και συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ που πραγματοποιούσαν ελέγχους.
Ενδεικτική της έντασης του φαινομένου είναι η εκτίμηση της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ που θεωρεί ότι οι απώλειες ενέργειας λόγω των ρευματοκλοπών φθάνουν στο 8-9% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Μάλιστα η ΕΤΕ ΔΕΗ θεωρεί ότι περισσότερο από το 30% των μετρητών είναι «πειραγμένοι».    

Ο Κώδικας Διαχείρισης της ΡΑΕ περιγράφει πέντε διαφορετικούς τύπους επεμβάσεων που αποσκοπούν σε ρευματοκλοπή, που είναι συγκεκριμένα:

 -Επέμβαση στον μετρητή ή άλλο στοιχείο της μετρητικής διάταξης που αποσκοπεί στην αλλοίωση της καταγραφόμενης ενέργειας, δηλαδή σε καταγραφή μικρότερων ποσοτήτων έναντι της πραγματικής κατανάλωσης της εγκατάστασης.
-Απευθείας σύνδεση της εσωτερικής εγκατάστασης με το καλώδιο παροχής ή το Δίκτυο, παρακάμπτοντας την μετρητική διάταξη ή απουσία αυτής, οπότε και το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας δεν καταγράφεται.
-Απευθείας σύνδεση με αγκίστρωση στους αγωγούς του εναερίου δικτύου, απουσία μετρητικής διάταξης ή/και παροχής ή/και νομίμως υφιστάμενου κτίσματος.
-Αυθαίρετη επανενεργοποίηση παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί αλλά υπάρχει σύμβαση προμήθειας σε ισχύ (π.χ. απενεργοποίηση μετά από αίτημα Προμηθευτή λόγω υπερημερίας, παραβίαση όρων σύμβασης σύνδεσης από πελάτη, μη ανανέωση εργοταξιακής παροχής), με ή χωρίς αλλοίωση της μέτρησης.
-Αυθαίρετη επανασύνδεση παροχών που έχουν διακοπεί κατόπιν αίτησης οικειοθελούς διακοπής από τον τελευταίο χρήστη ή κατόπιν υποβολής δήλωσης παύσης εκπροσώπηση από τον τελευταίο προμηθευτή (χωρίς νέα δήλωση εκπροσώπησης και δυνατότητα υπαγωγής στο καθεστώς προμήθειας καθολικής υπηρεσίας), με ή χωρίς παράκαμψη του μετρητή οπότε και η καταναλισκόμενη ενέργεια δεν τιμολογείται είτε αυτή καταγράφεται είτε όχι.
Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι ηλεκτρολόγοι αμείβονται με ποσά που ξεκινούν από 50 και φθάνουν τα 150 ευρώ για να «πειράξουν» τους μετρητές, ενώ δεν είναι λίγοι και οι καταναλωτές που προχωρούν μόνοι τους στο «πείραγμα» των μετρητών τους –με σοβαρότατους κινδύνους για τη ζωή τους- ενθαρρυμένοι από τα Κινήματα κατά της πληρωμής των λογαριασμών του ρεύματός και τις αναρτήσεις αναλυτικών οδηγιών και video στο διαδίκτυο. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέσπιση του Κώδικα από τη ΡΑΕ εκκρεμεί από το 2001. 
Ο Κώδικας ρυθμίζει συνολικά τις σχέσεις καταναλωτών αλλά και των μικρών παραγωγών (φωτοβολταϊκά, μικρά αιολικά κλπ.) με το δίκτυο, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, θέματα μετρήσεων, νέων συνδέσεων και κάλυψης του κόστους ανάπτυξης του δικτύου, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τη μέτρηση της κατανάλωσης και τις αποκοπές λόγω χρεών.
Σύμφωνα με τον Κώδικα ο έλεγχος στο «ρολόι» θα γίνεται από τους καταμετρητές κάθε φορά που καταγράφουν την κατανάλωση ενώ στοχευμένοι έλεγχοι θα γίνονται όταν υπάρχουν ενδείξεις για κλοπή, όπως σημαντικές και αιφνίδιες μεταβολές στην κατανάλωση.
Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας καλείται να είναι παρών και ο χρήστης ενώ αν διαπιστωθεί ρευματοκλοπή τότε το συνεργείο ελέγχου:
-φωτογραφίζει την εγκατάσταση για να έχει αποδεικτικά στοιχεία.
-διακόπτει την παροχή αν αυτή δημιουργεί κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και στις περιπτώσεις που ο καταναλωτής δεν έχει σύμβαση με προμηθευτή ή του έχει κοπεί το ρεύμα λόγω χρεών και το έχει επανασυνδέσει αυθαίρετα.
Στις λοιπές περιπτώσεις η παροχή αποκαθίσταται. Ακολουθεί η εκτίμηση της ποσότητας ενέργειας που έχει κλαπεί η οποία βασίζεται στο ιστορικό των καταναλώσεων του χρήστη και φθάνει αναδρομικά μέχρι τα πέντε χρόνια. 
Ο υπεύθυνος θα καλείται να πληρώσει το κόστος της ενέργειας που κατανάλωσε στο διάστημα αυτό με πρόστιμο (προσαύξηση) που θα καθοριστεί από τη ΡΑΕ, έχει προταθεί ωστόσο στη σχετική διαβούλευση να φθάνει μέχρι και το διπλάσιο του κανονικού τιμολογίου. 
Το τίμημα μαζί με το πρόστιμο θα πρέπει να εξοφληθεί ή να ρυθμιστεί σε δόσεις, διαφορετικά ο Διαχειριστής θα μπορεί να κόβει τόσο τη συγκεκριμένη παροχή όσο και άλλες παροχές ρεύματος που τυχόν έχει ο χρήστης.

Με άλλες διατάξεις του Κώδικα προβλέπεται:

 -Υποχρέωση του Διαχειριστή να αποζημιώνει τους καταναλωτές για βλάβες συσκευών εκτός από περιπτώσεις ανωτέρας βίας, τυχαίων βλαβών υλικού κ.α.
-Δυνατότητα του διαχειριστή να διακόπτει την παροχή όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, ρευματοκλοπή, παράνομη λειτουργία εγκαταστάσεων ή οι εγκαταστάσεις δεν πληρούν τις προδιαγραφές.
-Περίοδος καταμέτρησης της κατανάλωσης ανά μήνα (κατ’ ελάχιστον) και εξάμηνο (το μέγιστο). Για τις οικιακές καταναλώσεις η ΔΕΗ κάνει καταμέτρηση ανά τετράμηνο.
-Το ύψος της χρέωσης του καταναλωτή για τη σύνδεσή του στο δίκτυο καθορίζεται με βάση την ισχύ της σύνδεσης που ζητά και την απόσταση του ακινήτου από το υφιστάμενο δίκτυο. Αν κάποιος καταναλωτής επιθυμεί τη σύνδεση με υπόγειες γραμμές αντί για εναέριες θα χρεώνεται με το επιπλέον κόστος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης