Ενέργεια

Γ. Σταθάκης: Επιβεβαιώθηκε ότι ο αγωγός EastMed είναι τεχνικά εφικτός και εμπορικά βιώσιμος

Γ. Σταθάκης: Επιβεβαιώθηκε ότι ο αγωγός EastMed είναι τεχνικά εφικτός και εμπορικά βιώσιμος
Eλλάδα, Ιταλία, Κύπρος και Ισραήλ φέρνουν το έργο στον αρμόδιο Επίτροπο
Σειρά σημαντικών διεθνών επαφών, που αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Σε μια περίοδο που ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής αλλάζει με ραγδαίο ρυθμό και παρατηρείταιέντονη διεθνής κινητικότητα, ο κ. Σταθάκης ταξίδεψε το προηγούμενο 10ημερο στη Ρώμη, στις Βρυξέλλες και την Ιερουσαλήμ, ενώ από σήμερα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.
Στόχος των διεθνών αυτών επαφών είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής και παράλληλα να προσελκυστούν επενδύσεις σε περιβαλλοντικές και ενεργειακές υποδομές.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο ενεργειακών διαδρόμων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταθάκης. «Ο ένας διατρέχει την ΝΑ Μεσόγειο και ο δεύτερος διατρέχει την ΝΑ Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι στο κέντρο αυτών των δύο και άρα υπάρχουν οι συνθήκες να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, που θα συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, μέσω της διαφοροποίησης των οδών ενεργειακού εφοδιασμού της.Στην κατεύθυνση αυτή δουλεύουμε».
Οι αγωγοί
Οι επαφές των προηγούμενων ημερών κατέδειξαν το έντονο ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγού αερίου που θα διατρέχει την Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας μια άμεση δίοδο εξαγωγών των αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη (EastMed).
Ήδη, αξιοποιώντας το κοινοτικό χρηματοδοτικό εργαλείο Connecting Europe Facility (CEF), πραγματοποιήθηκαν μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι το‬ συγκεκριμένο έργο είναι τεχνικά εφικτό και εμπορικά βιώσιμο.
Ελλάδα,Ιταλία,Ισραήλ και Κύπρος συμφώνησαν να δημιουργήσουν ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί την πρόοδο του σχεδίου και να εντοπίσουν μέσα κοινής υποστήριξής του.
Το προσεχές διάστημα θα επιδιωχθεί να γίνει συνάντηση σε επίπεδο υπουργών, με τη συμμετοχή του αρμοδίου Ευρωπαίου Επιτρόπου, προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα.
Ο αγωγός EastMed έρχεται να προστεθεί στον ΤΑΡ, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς και στις συζητήσεις για την κατασκευή ενός αγωγού που θα ξεκινά από τη Βορειοανατολική άκρη της Ελλάδας και θα διατρέχεικάθετα τα Βαλκάνια.
Το ελληνικό τμήμα του έργου αφορά την κατασκευή του αγωγού IGB, που προβλέπεται να συνδέσει το‭ Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με το αντίστοιχο Βουλγαρικό, έχοντας σαναφετηρία την περιοχή της Κομοτηνής.
Σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο έρχεται εδώ να παίξει η κατασκευήυπεράκτιου πλωτού σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης‭ Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στην Αλεξανδρούπολη.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη ολοκληρώθηκε έργο αναβάθμισης‬‬‬‬ αντίστοιχου σταθμού στην περιοχή της Ρεβυθούσας.

wwww.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης