Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι Τούρκοι παρατείνουν τον αποκλεισμό του οικοπέδου «3» μέχρι τις 10/3/2018 - Συγκλήθηκε Συμβούλιο Αρχηγών

Οι Τούρκοι παρατείνουν τον αποκλεισμό του οικοπέδου «3» μέχρι τις 10/3/2018 - Συγκλήθηκε Συμβούλιο Αρχηγών
To γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» παραμένει ακινητοποιημένο για 12η μέρα, 2  με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τη θέση "Σουπιά" προκειμένου να ξεκινήσει τη γεώτρηση
Upd Στην έκδοση νέας Navtex με ισχύ έως τις 10 Μαρτίου με την οποία δεσμεύει την περιοχή του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ προχώρησε σήμερα 20/2/2018 η Τουρκία κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή και την Λευκωσία να περνά στην αντεπίθεση εκδίδοντας αργά το απόγευμα Navtex.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα της νέας τουρκικής Navtex στο πλαίσιο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες Eπιπρόσθετα αποφασίστηκε η ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών από τρίτα κράτη, προερχόμενα κυρίως από τον ευρωπαϊκό χώρο.
Στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα  σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία διήρκησε σχεδόν δυο ώρες διήρκησε και αφορούσε ην ανανέωση της τουρκικής Navtex για την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι και τις 10 Μαρτίου.
Σύμφωνα με το  ΚΥΠΕ, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων.
Επίσης με τα δεδομένα αυτά δεν θα προχωρήσει η γεώτρηση της ENI στο Οικόπεδο 3, αφού το αποκλεισμένο γεωτρύπανο SAIPEM 12000 θα πρέπει να αναχωρήσει τον Μάρτιο για Μαρόκο.
Η Άγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, της κυπριακής ΑΟΖ και το γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τη θέση "Σουπιά" προκειμένου να ξεκινήσει τη γεώτρηση. 
Η νέα Navtex αναρτήθηκε στις 2.37 σήμερα 20/2/2018 το μεσημέρι δύο μέρες πριν την λήξη της προηγούμενης, που έληγε την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 12 τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με το philenews “το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αρμόδια αρχή για την περιοχή ευθύνης της Κύπρου (που είναι η θαλάσσια περιοχή στα όρια του Fir Λευκωσίας, εξέδωσε απόψε την ακόλουθη Navtex:
«ΚΣΕΔ Λάρνακα/Κύπρος ραδιόφωνο/ειδοποίηση προς ναυτιλώμενους NR 091/18
Απαντες πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η ειδοποίηση προς ναυτιλωμένους FA-96, NR 0258/18 αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, την υφαλοκρηπίδα και την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικαλύπτουν τις ειδοποιήσεις προς ναυτιλωμένους NR066/18, NR069/18 , NR070/18 της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η δράση αυτή είναι παράνομη, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Λίγη ώρα αργότερα, ο σταθμός Αττάλειας του Κέντρου Υδρογραφίας και Ωκεανολογίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, απάντησε με την εξής Navtex: «N/W: 0263/18 Μεσόγειος θάλασσα
1. Η «Κύπρος» που αναφέρεται στη NAVWARN NR 091/18 της Λάρνακας, δεν είναι το αρχικό κράτος εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960.
2. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει ότι η έννοια της «Κύπρου» δεν ισοδυναμεί με καμία μορφή αναγνώρισης της Κυπριακής διοίκησης ούτε θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη συνθήκη εγγυήσεως και τη Συνθήκη εγκατάστασης της 1960.
3. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ελληνικής κυπριακής Διοίκησης μέσω της NAVWARN NR 091/18 της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν ήταν ούτε θα γίνουν δεκτές από την Τουρκία.
4. Η NAVTEX  FA96-0258/18 που μεταδίδει το τουρκικό Ράδιο-Αττάλεια εξακολουθεί να είναι έγκυρη και αποτελεσματική. Ο σταθμός Αττάλειας, θα συνεχίσει να δημοσιεύει τα μηνύματα για την ασφάλεια των ναυτικών».

Συγκαλείται Συμβούλιο Αρχηγών αντί χωριστών συναντήσεων την Τετάρτη
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει αύριο, Τετάρτη, συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών, αντί των χωριστών συναντήσεων που είχαν ανακοινωθεί με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 9: 30πμ στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στο μεταξύ, ευρεία σύσκεψη Υπουργών και Υπηρεσιακών παραγόντων θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 19:30 απόψε στο Προεδρικό, μ’ αφορμή την ανανέωση της τουρκικής Navtex. Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για συντονισμό των επόμενων βημάτων.

Δείτε τον χάρτη με την περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι, με την ανανέωση της Navtex: 



Η Navtex:

TURNHOS N/W: 0258/18

MEDITERRANEAN SEA MILITARY TRAININGS AND GUNNERY EXERCISES, FROM 222201Z FEB 18 TO 102359Z MAR 18 IN AREA BOUNDED BY;

34 16.00 N - 034 15.00 E
34 16.00 N - 034 45.00 E
34 26.00 N - 034 53.00 E
34 57.00 N - 034 53.00 E
34 57.00 N - 034 24.00 E

Ο μέγιστος φόβος για την κυπριακή κυβέρνηση είναι να φύγει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ από την περιοχή χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε έρευνα
Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με τις εξελίξεις στο «οικόπεδο 3» να αποτελούν βαρόμετρο για το ίδιο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου.
Η 22α Φεβρουαρίου αποτελεί ημερομηνία-ορόσημο ως προς την πορεία που θα έχει στο μέλλον το κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο»
Μέχρι τότε θα έχουν συμπληρωθεί δύο εβδομάδες αφ’ ότου το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «SAIPEM 12000» έχει περιέλθει υπό περιορισμόν από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας. Η Λευκωσία όλο το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε διπλωματικά προς διάφορες κατευθύνσεις προκειμένου να δημιουργήσει έναν πολιτικό κλοιό προς την Τουρκία ευελπιστώντας ότι θα πιέσει την Άγκυρα να απομακρύνει τα πλοία της από την περιοχή, γνωρίζοντας την ίδια ώρα πόσο ριψοκίνδυνο είναι να συνεχίσει ο αποκλεισμός του «Οικοπέδου 3» από την Τουρκία.
Ο μέγιστος φόβος για την κυπριακή κυβέρνηση είναι να φύγει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ από την περιοχή χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε έρευνα.
Αυτό σημαίνει ότι όλο το ενεργειακό της πρόγραμμα μπαίνει υπό την αίρεση των τουρκικών προκλήσεων. Κι αυτό, δυστυχώς, η Άγκυρα το γνωρίζει πολύ καλά.
Όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στα ενεργειακά ζητήματα εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, συμφωνούν στο ότι πολλά εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Πηγή: philenews
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης