Τελευταία Νέα
Ενέργεια

DW: Ενόχληση Τούρκων για τη δραστηριοποίηση της Qatar Petroleum στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ

DW: Ενόχληση Τούρκων για τη δραστηριοποίηση της Qatar Petroleum στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ
Η τουρκική έκδοση της γερμανικής Deutsche Welle φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Τούρκου ειδικού σε θέματα ενέργειας Νετστέτ Παμίρ
Την ενόχλησή τους για τη δραστηριοποίηση της Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ μαζί με την Exxon Mobil, εκφράζουν οι Τούρκοι, σύμφωνα με δημοσίευμα του sigmalive.com.
Συγκεκριμένα, η τουρκική έκδοση της γερμανικής Deutsche Welle φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Τούρκου ειδικού σε θέματα ενέργειας Νετστέτ Παμίρ, ο οποίος καλεί την Άγκυρα να προβεί προς τις απαραίτητες προειδοποιήσεις προς το «συμμαχικό», όπως αναφέρει, Κατάρ, για τη συμφωνία που υπέγραψε η Qatar Petroleum  από κοινού με την Exxon Mobil για γεωτρήσεις στην Κύπρο.
Ο Παμίρ, που διδάσκει παγκόσμια ενεργειακή πολιτική στο πανεπιστήμιο Bilkent της Τουρκίας, τόνισε, ωστόσο, πως σε αντίθεση με το οικόπεδο 3, το οικόπεδο 10 δεν αποτελεί μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας. «Μια ενδεχόμενη σύγκρουση στο οικόπεδο 10, θα κλιμακώσει περαιτέρω τις ήδη ασταθείς διεθνείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ», δήλωσε ο Τούρκος ακαδημαϊκός.

Οι δηλώσεις του Παμίρ έτυχαν εκμετάλλευσης και από τουρκικές ιστοσελίδες, οι οποίες την αναδημοσίευσαν.



Για το ίδιο θέμα, αρθρογράφος της Χουριέτ διερωτάται «Τι θα κάνει η Τουρκία, για παράδειγμα, όταν οι ExxonMobil και Qatar Petroleum ξεκινήσουν τις δραστηριότητες εξερεύνησης στο ελληνοκυπριακό οικόπεδο 10, το οποίο δεν αποτελεί αμφισβητούμενη περιοχή από την Τουρκία, αλλά η Άγκυρα εξακολουθεί να αντιτίθεται για λόγους που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Θα μπορούσε η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το ναυτικό της για να σταματήσει η ExxonMobil, της οποίας ο Rex Tillerson ήταν διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου πριν γίνει Secretary of State των Ηνωμένων Πολιτειών;».

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως άλλα αγγλόφωνα αραβικά ΜΜΕ αναφέρουν πως, παρά τις τουρκικές παραινέσεις προς το Κατάρ, η γεώτρηση στην Κύπρο θα προχωρήσει κανονικά.




 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης