Ενέργεια

Πρεμιέρα για τον εθνικό σχεδιασμό του ενεργειακού μίγματος - Σε απευθείας αναθέσεις μελετών προχωρά η ΡΑΕ

Πρεμιέρα για τον εθνικό σχεδιασμό του ενεργειακού μίγματος - Σε απευθείας αναθέσεις μελετών προχωρά η ΡΑΕ
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα περιλαμβάνει στόχους ως προς τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή
Για αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για την κατάρτιση του ενεργειακού μίγματος που θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Κύριος στόχος της Επιτροπής είναι να εκπονήσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τα μέσα της χρονιάς, ενώ η σύστασή της ορίσθηκε με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.
Η κατάρτιση του ΕΣΕΚ έχει κεφαλαιώδη σημασία στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς επηρεάζει άμεσα την τύχη των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στο Αμύνταιο.
Κι αυτό γιατί, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, προϋπόθεση για να έχουν νόημα οι επενδύσεις στον ΑΗΣ Αμυνταίου είναι το Εθνικό Σχέδιο να καταλήξει σε ένα μερίδιο τουλάχιστον 27 - 28% για τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η συμμετοχή των ΑΠΕ

Παράλληλα, μέσω του ΕΣΕΚ θα προσδιορισθεί η αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα.
Δίνοντας πάντως ήδη ένα στίγμα, ο υπουργός Ενέργειας έχει δηλώσει πως στόχος είναι μέχρι το 2030 σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ.
Πρόεδρος του φορέα είναι ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, ενώ συμμετέχουν επίσης οι γενικοί γραμματείς Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Επίσης συμμετέχουν εξωτερικοί εμπειρογνώμονες, καθώς και οι πρόεδροι όλων των φορέων άσκησης ενεργειακής πολιτικής, όπως της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Πάντως, ο χρόνος για την εκπόνηση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, είναι εξαιρετικά περιορισμένος και ως εκ τούτου η ΡΑΕ αναμένεται να αναθέσει απευθείας σε εξωτερικούς συνεργάτες της εκπόνηση μελετών για τα επιμέρους τμήματά του.
Εξάλλου, ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων στην επιτροπή που κατήρτησε το ΥΠΕΝ όπως και το πλήθος των υποομάδων που συγκροτούνται για την εκπόνηση του ενεργειακού σχεδιασμού προκαλεί προβληματισμό για το κατά πόσο θα είναι εφικτός ο συντονισμός και η αποτελεσματική δράση της επιτροπής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης