Τελευταία Νέα
Ενέργεια

CSIS: Τα υψηλά αποθέματα του Καλυψώ (Οικόπεδο 6) δημιούργησαν νέα δεδομένα

CSIS: Τα υψηλά αποθέματα του Καλυψώ (Οικόπεδο 6) δημιούργησαν νέα δεδομένα
Καταλύτης τα αποθέματα του Καλυψώ για τις ενεργειακές ισορροπίες στην Κύπρο
Η ανακοίνωση από την ENI για το κοίτασμα φυσικού αερίου στο Καλυψώ, Οικόπεδο - 6, όχι μόνο ενεργοποίησε τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά δημιούργησε και νέα δεδομένα.
Όπως αναφέρει αναλυτικά ο Φιλελεύθερος, σε άρθρο του Ανδρέα Πιμπίσιη:
Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (Center for Strategic and International Studies – CSIS) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον ορισμένες από τις απαντήσεις που μπορεί να καταγραφούν σε σχέση με τις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι εξής:

Πρώτον: Το φυσικό αέριο παλεύει να περάσει τα σύνορα ή να φύγει από την περιοχή: κανένα από τα μεγάλα σχέδια για πολυεθνικό πλέγμα δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί ή έστω να υπάρξει πρόοδος.
Τα δύο πεδία τα οποία σήμερα παράγουν είχαν αναπτυχθεί προκειμένου να προμηθεύουν την τοπική παρά την περιφερειακή ή την παγκόσμια αγορά.
Ένα τρίτο πεδίο, το Λεβιάθαν στο Ισραήλ, θα προμηθεύει μερικώς με φυσικό αέριο την Ιορδανία καθώς και για πώληση στην ισραηλινή αγορά.
Μέχρι στιγμής οι μικρές και πιο απλές επιλογές έχουν αποδειχθεί περισσότερο εφαρμόσιμες από τα μεγάλα και πιο πολύπλοκα έργα, κυρίως λόγω τεχνικών, πολιτικών και εμπορικών ρίσκων που περιλαμβάνονται σε τέτοιους διαγωνισμούς και τα οποία παραμένουν ακόμα άλυτα.

Δεύτερον: Η ενέργεια δεν έχει επανασχεδιάσει την πολιτική κατάσταση της περιοχής.
Αυτό που κατάφερε η ενέργεια ήταν να δημιουργήσει νέες διασυνδέσεις: για παράδειγμα έφερε πιο κοντά την Κύπρο και την Αίγυπτο, αλλά και την Ελλάδα με το Ισραήλ.
Αλλά κυρίως το φυσικό αέριο πέτυχε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις υφιστάμενες εντάσεις ή επαναπροσεγγίσεις που ήδη υπήρχαν. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη είναι πιο εύκολο οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας να έχουν αντίκτυπο στις προοπτικές μιας συμφωνίας για το φυσικό αέριο παρά το αντίθετο.
Δηλαδή αυτό που θα καθορίσει μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είναι οι μεταξύ τους σχέσεις και όχι η δυνατότητα εμπορικής συνεργασίας.
Κάτι ανάλογο –αναφέρεται– ισχύει και στην περίπτωση της Κύπρου:
«Είναι η πορεία των συνομιλιών για επανένωση που διαμορφώνει το κατά πόσο το φυσικό αέριο θα αποτελεί πρόβλημα ή λύση και όχι το αντίθετο».
Τα όσα καταγράφονται σε σχέση με τα ζητήματα της περιοχή μας κινούνται στην ίδια ευθεία με το πώς το φυσικό αέριο επηρέασε διμερείς πολιτικές σχέσεις σε άλλες περιοχές.

Τα δεδομένα μετά την ανακάλυψη στον στόχο «Καλυψώ» έχουν διαφοροποιηθεί κάτι που σημειώνεται σε διεθνείς αναλύσεις, όπως τη συγκεκριμένη στην οποία αναφερόμαστε.
Πιο συγκεκριμένα η σημασία της «Καλυψώς» είναι η εξής:

Αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης του κυπριακού φυσικού αερίου.
Η Αφροδίτη ήταν ένα μικρό κοίτασμα για να μπορεί να αναπτυχθεί από μόνο του και υπήρχε η ανάγκη να διασυνδεθεί με μη κυπριακό φυσικό αέριο, με όλες τις επιπλοκές που μπορούσαν να υπάρξουν.
Μια σημαντική ανακάλυψη στην Κύπρο θα αναβιώσει και θα κάνει πιο ελκυστική την ιδέα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Κύπρο, είτε από μια επίγεια είτε από πλωτή μονάδα (παρόμοια με εκείνη ανέπτυξε η ΕΝΙ στη Μοζαμβίκη).
Και φυσικά αναμένεται ότι το ενδιαφέρον για έρευνες θα απογειωθεί κάτι που θα οδηγήσει σε περισσότερες ανακαλύψεις στην Κύπρο και αλλού.
   
Η Καλυψώ φέρνει νέους παίχτες μέσα στο κάδρο.
Η σημαντικότερη πρόκληση για την όποια ανάπτυξη του φυσικού αερίου είναι να εξευρεθεί ένα καλό ισοζύγιο ανάμεσα στο ρίσκο και το κέρδος για κάθε έναν εκ των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων.
Η αργή ανάπτυξη στην περιοχή οφείλεται κυρίως στην αποτυχία να εξευρεθεί αυτό το ισοζύγιο μεταξύ ρίσκου και κέρδους.
Νέοι παίχτες σημαίνει και νέες ευκαιρίες για λύσεις με αμοιβαίο όφελος. Ειδικότερα εάν ληφθεί υπόψη ότι η ΕΝΙ βρίσκεται επίσης στο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ και έχει μια μακρά ιστορία στην ανάπτυξη θαλάσσιων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.
Τα εμπόδια για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν να υφίστανται αλλά όλες οι πιθανότητες φαίνονται πιο υλοποιήσιμες απ’ ό,τι μερικά χρόνια πιο πίσω.

Η ανακάλυψη στο Καλυψώ ανεβάζει και τις πολιτικές δυνατότητες για το κυπριακό φυσικό αέριο.
Η Αφροδίτη ήταν ένα χαρτί χωρίς καθαρή πολιτική αξία. Ήταν εμφανές ότι η Αφροδίτη θα ήταν να αναπτυχθεί για αρκετά χρόνια και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί.
Η Καλυψώ φέρνει μαζί της περισσότερη αξία πάνω στο τραπέζι. Το κατά πόσο αυτό θα βοηθήσει ή θα εμποδίσει μια συμφωνία επανένωσης του νησιού θα εξαρτηθεί από το πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες ευρύτερα.
Την ίδια ώρα θα πρέπει να αναμένεται ότι η Ευρώπη θα επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Σήμερα υπάρχουν αρκετά εμπόδια για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την περιοχή για να πωληθεί στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ωστόσο αναμένεται ότι η Ευρώπη θα διπλασιάσει της προσπάθειά της σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό πεδίο προκειμένου να βοηθήσει ώστε να υπάρξει ανάπτυξη του φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης