Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ακιντζί στο CNN Turk: Το τούρκικο γεωτρύπανο Deep Sea Metro 2 έτοιμο για έρευνες στο Οικόπεδο-3 της κυπριακής ΑΟΖ

Ακιντζί στο CNN Turk: Το τούρκικο γεωτρύπανο Deep Sea Metro 2 έτοιμο για έρευνες στο Οικόπεδο-3 της κυπριακής ΑΟΖ
Πως οι Τουρκοκύπριοι θα βάλουν πόδι στην Κυπριακή ΑΟΖ
Έλυσε την συωπή του σε συνέντευξή του στο Τουρκικό δίκτυο CNN Turk ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ακιντζί, λέγοντας πως «είτε θα καταλήξουμε σε ενδιάμεσες φόρμουλες (χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί) στο θέμα της ΑΟΖ, είτε η Τουρκοκυπριακή πλευρά σε συνεργασία με την Τουρκία θα ξεκινήσει δικές της έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το Sigmalive, είπε: 
«Αυτός ο πλούτος είναι κοινός. Δεν ανήκει αποκλειστικά στους Ελληνοκυπρίους». Συνέχισε δε λέγοντας πως η λύση για εξάλειψη της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι να παραιτηθεί, κατά την έκφραση του, η Ε/κ πλευρά – όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία – από την αδιάλλακτη στάση της.
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μετατροπή αυτού του πεδίου από πεδίο αντιπαράθεσης σε πεδίο συνεργασίας» ισχυρίστηκε, εννοώντας ότι θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να απωλέσει κυριαρχικά της δικαιώματα, επειδή έτσι απαιτεί η Τουρκία.
Μάλιστα κατά το τουρκικών προδιαγραφών παραλήρημα του, άφησε να εννοηθεί αυτό που όλοι συζητούν εν μέσω της τουρκικής επιδρομικής ενέργειας στο θαλασσοτεμάχιο 3, την κάθοδο δηλαδή του γεωτρύπανου που απέκτησε η Άγκυρα Deep Sea Metro 2.
«Και φυσικά, σε συνεργασία με την Τουρκία, με το καράβι γεωτρήσεων που απέκτησε η Τουρκία πριν από λίγο χρονικό διάστημα, και εμείς θα ξεκινήσουμε εργασίες» είπε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας κορύφωση των προκλήσεων.
Σε μια μάλιστα αντίστροφη ανάγνωση των δεδομένων και αντί να θεωρεί την εμπλοκή κολοσσών στην Κυπριακή ΑΟΖ ως ηχηρό χαστούκι στην Τουρκική ρητορική αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί πως η επιλογή να αδειοδοτηθούν εταιρείες όπως η Αμερικάνικη ExxonMobil, η Γαλλική TOTAL και η Ιταλική ΕΝΙ, έγινε με σκοπό να φέρει την Τουρκία σε ευθεία σύγκρουση μαζί τους.
Δεν αρκέστηκε μάλιστα σ’ αυτό αλλά κατάθεσε και την άποψη του για τον αγωγό Med Stream, χαρακτηρίζοντας τον ως βραχίονα της πιο πάνω πολιτικής της Λευκωσίας και αντιπαραβάλλοντας την ανάγκη – όπως ο ίδιος την προσεγγίζει βεβαίως – για μεταφορά του Κυπριακού φυσικού αερίου, μέσω Τουρκίας, ως την πιο συμφέρουσα λύση, οικονομικά και πολιτικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης