Ενέργεια

Τι επιδιώκει το ΥΠΕΝ στη τελική ευθεία διαπραγμάτευσης για τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού

Τι επιδιώκει το ΥΠΕΝ στη τελική ευθεία διαπραγμάτευσης για τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού
Συνεχίζονται οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το Σαββατοκύριακο. Η υπόθεση των δημοπρασιών κομβικό σημείο για το σύνολο της αξιλόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Θα συνεχιστούν και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για το ζήτημα των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει η ΔΕΗ στον ανταγωνισμό τα επόμενα χρόνια προκειμένου το μερίδιο της στη λιανική αγορά ρεύματος να μειωθεί στο 50% έως το 2020. 
Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι η υπόθεση θα κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο και εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αποδεχθεί την αύξηση  των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας στο 20% για το 2017, στο 33% για το 2018 και στο 46% για το 2019, όπως ζητούν οι δανειστές.
Όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πολύ δύσκολα θα πάμε σε ποσότητες της τάξης του 20% για το 2017. 
Επαναφέρουν μάλιστα στο προσκήνιο το σενάριο του 16% το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών είχαν απορρίψει οι δανειστές.
Όσον αφορά δε τις προς δημοπράτηση ποσότητες ηλεκτρισμού για το 2018 και για το 2019 σημειώνουν ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ποσοστά άνω του 21%  καθώς θεωρείται ότι έως εκείνο το σημείο αντέχει η ΔΕΗ. 
Μάλιστα όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αν οι δημοπρατούμενες ποσότητες ξεπεράσουν αυτό το όριο η ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει μείζονα προβλήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραγνωρίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι πλέον αποφασισμένη να τηρήσει πολύ πιο σκληρή στάση. 
Πάντως οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι υπάρχει σύγκλιση και ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν περισσότερο διαλλακτικοί κατά τη σημερινή συνάντηση δίνοντας στην ελληνική πλευρά την εντύπωση ότι έχουν εντολή να κλείσουν την υπόθεση.
Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου πως παρά το γεγονός ότι όλες οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δεδομένου ότι το θέμα των δημοπρασιών ηλεκτρισμού είναι κομβικό για την ολοκλήρωση του συνόλου της δεύτερης αξιολόγησης, οι χειρισμοί πλέον είναι μάλλον πολιτικοί, παρά τεχνικοί.     
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και έχει συνεχή ενημέρωση παρά το ότι ο ίδιος δεν αναμένεται να συμμετάσχει σε καμία από τις συναντήσεις του Σαββατοκύριακου καθώς αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στο συνέδριο Capital Link.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης