Ενέργεια

Ξεκινά το 2017 η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας

Ξεκινά το 2017 η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας
O αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει σημαντική ηλεκτρική ενέργεια, όχι μόνο μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, αλλά και από και προς τις ηπειρωτικές ευρωπαϊκές χώρες.
Ολοκληρώθηκαν οι πολύπλοκες και εξειδικευμένες τεχνικές και οικονομικές μελέτες για την κατασκευή του EuroAsia Interconnector και προχωρά σταθερά ο προγραμματισμός που εγκρίθηκε και από την ΕΕ για την υλοποίηση του ιδιαίτερα σημαντικού έργου που θα ενώσει τα ηλεκτρικά δίκτυα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, όπως αναφέρει σήμερα (13/10) η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.
Έτσι, τα έργα ετοιμασίας των χερσαίων υποδομών και πόντισης του καλωδίου προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2017, με βάση και χθεσινή ανακοίνωση του επίσημου φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έρευνα βυθού και οι λοιπές βυθομετρικές εργασίες κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ–Κύπρου–Κρήτης–Αττικής, συνολικού μήκους 1.520 χλμ., οι οποίες κατέδειξαν τη βέλτιστη διαδρομή για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου EuroAsia Interconnector.
Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές και τεχνολογικές μελέτες, οι οποίες εκπονήθηκαν από τον οργανισμό CESI και κατέδειξαν την επιλογή της βέλτιστης τεχνολογίας.
Η λεπτομερής τεχνική μελέτη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα στάδια του καλωδίου που περνούν από πολύ μεγάλα βάθη –μεγαλύτερα των 2.000 μέτρων σε ορισμένες περιοχές– όπου ένα από τα σοβαρά ζητήματα, ήταν να καθοριστούν και οι τεχνικές πόντισης.
Οι μελέτες συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, αφού ο EuroAsia Interconnector έχει ενταχθεί στην ενεργειακή πολιτική των Βρυξελλών, ως διασυνοριακό έργο υψηλής προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Φορέας Υλοποίησης έχει εκπονήσει τις οικονομικές μελέτες Ανάλυσης Κόστους Οφέλους (Cost Benefit Analysis –CBA) οι οποίες έχουν αναδείξει σημαντικά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη της τάξης των 10 δισ. ευρώ.
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες αδειοδότησης που απαιτούνται, όπως και οι Περιβαλλοντικές Μελέτες οι οποίες εκπονούνται στα χερσαία και θαλάσσια τμήματα, όπου θα εγκατασταθούν οι σταθμοί μετατροπής και γενικότερα οι υποδομές της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Τα έργα για την έναρξη κατασκευής της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector δυναμικότητας 1.000 MW ξεκινούν το 2017 με ολοκλήρωση για Κύπρο–Ισραήλ το 2019, Κρήτη–Αττική το 2020 και Κύπρο-Κρήτη το 2022.
Το καλώδιο, υπολογίζεται ότι θα λειτουργεί μέχρι και το 2070.
Η EuroAsia Interconnector είναι κορυφαίο Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Project of Common Interest) και περιλαμβάνεται στα πιο σημαντικά έργα των Ηλεκτρικών Διαδρόμων (Electricity Highways) της ΕΕ.
Ήδη το ενδιαφέρον για αξιοποίησή των πλεονεκτημάτων που προσφέρει σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο και την εξέλιξη του έργου παρακολουθούν τόσο μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, όσο και χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα των Βαλκανίων.
Κι αυτό επειδή ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει σημαντική ηλεκτρική ενέργεια, όχι μόνο μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, αλλά και από και προς τις ηπειρωτικές ευρωπαϊκές χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης