Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιστολή Μυτιληναίου προς Παναγιωτάκη: Αναβάθμιση Αμυνταίου με 110 εκατ. ευρώ + 30 εκατ. ευρώ για το περιβάλλον

Επιστολή Μυτιληναίου προς Παναγιωτάκη: Αναβάθμιση Αμυνταίου με 110 εκατ. ευρώ + 30 εκατ. ευρώ για το περιβάλλον
Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ καλεί την Υψηλή τάση να συμπράξει στην αναβάθμιση του Αμυνταίου
Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ δείχνει το δρόμο για το πώς θα πρέπει να στηθεί η ενεργειακή αγορά του μέλλοντος: Με μία ΔΕΗ ανταγωνιστική, αλλά και με βιομηχανικούς παίκτες που θα κινούνται με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς και όχι το πρόσκαιρο κέρδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο σχέδιο είναι εν γνώσει του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως επίσης και του ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκη.
Με την πρόταση του Μυτιληναίου για την αναβάθμιση του Αμυνταίου σε πρώτη φάση θα χρειαστεί επένδυση ύψους 110 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα όσα έχει εκτιμήσει ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης.
Σε αυτά προστίθενται 30 εκατ. ευρώ από τα περιβαλλοντικά οφέλη στις παρούσες αξίες και 50 εκατ. ευρώ όφελος σταθερού κόστους για τη ΔΕΗ σε ετήσια βάση, που θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε αντίστοιχες επενδύσεις για 10 έτη.
Από την πλευρά του, ο όμιλος Μυτιληναίου αιτείται 12ετή σύμβαση μέχρι το 2030 για την Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Το διμερές συμβόλαιο θα εξασφαλίσει ισχύ λειτουργίας για την ΔΕΗ της τάξης του 90% άρα θα μειώσει σημαντικά το κόστος.
Τα οφέλη για τη ΔΕΗ θα είναι επίσης σημαντικά καθώς θα βρεθεί εντός των μνημονιακών στόχων όσον αφορά την προμήθεια με ποσοστά που θα υποχωρήσουν στην υψηλή τάση.
Η μονάδα του Αμυνταίου θα μπορέσει να διεκδικήσει ΑΔΙ, θα πρατείνει χρονικά τη ζωή της και θα υποκαταστήσει τις απώλειες των λιγνιτικών μονάδων στο market test.
Σύμφωνα με την πρόταση του ομίλου Μυτιληναίος την αρχική επένδυση των 110 εκατ. ευρώ θα αναλάβει πλήρως ο όμιλος δια μέσου της ΜΕΤΚΑ , η οποία και έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση έργων EPC.

Τα οφέλη για τη ΔΕΗ είναι προφανή και στον τομέα της τηλεθέρμανσης. Με την επένδυση θα εξασφαλιστεί η παροχή τηλεθέρμανσης σε Αμύνταιο και Φιλώτα.
Επίσης, θα διασφαλιστούν οι ανάγκες της περιβαλλοντικής επένδυσης σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό μονάδων και ορυχείων που θα σημάνει πρόσθετο όφελος αξίας 30 εκατ. για τη ΔΕΗ σε παρούσες αξίες.
Παράλληλα, η ΔΕΗ θα εξασφαλίσει την εξοικονόμηση σταθερού κόστους ύψους 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Από την 12ετή σύμβαση θα αναβαθμίσει την αξία της σε σχέση με το 17% το οποίο οι θεσμοί έχουν ζητήσει να πουληθεί στο Χρηματιστήριο.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό καθώς έχει να κάνει με την επιβίωση αλλά και συγκροτημένη πλέον πορεία της μονάδας του Αμυνταίου.
Παράλληλα διασώζονται οι θέσεις εργασίας για 1000 εργαομένους της μονάδας του Αμυνταίου.
Τέλος, ο όμιλος Μυτιληναίος ζητά την απάντηση της ΔΕΗ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Συνοπτικά η σταθερότητα της βιομηχανίας, η μείωση του ενεργειακού κόστους, η εργασιακή ασφάλεια των 1.000 εργαζομένων που κρατούν τις δουλειές τους στο Αμύνταιο και διασώζονται περνούν μέσα από τη πρόταση της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Οφέλη για τη ΔΕΗ
:
-H  βιομηχανία αναλαμβάνει να κάνει αυτό που η ΔΕΗ πρέπει να κάνει αλλά δεν μπορεί να πληρώσει.
-H  ΔΕΗ μετά από αυτό μπορεί να σχεδιάσει με ηρεμία τη μετάβασή της στη μεταλιγνιτική εποχή

-Προοπτικές ανάπτυξης για τη βιομηχανία
-Η βιομηχανία μπορεί πλέον να προγραμματίσει τις ενέργειές της, έχοντας λύσει τις ενεργειακές της ανάγκες μακροπρόθεσμα
-Η αξιολόγηση προχωρά ικανοποιητικά
-Δίνεται μήνυμα στις αγορές για λυσεις win / win

Η επένδυση αυτή  θα είναι προς όφελος τόσο της Βιομηχανίας για να εξασφαλίσει τιμή ρεύματος σε ανταγωνιστικές τιμές όσο και για την ΔΕΗ διότι θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση μιας επένδυσης που θα συμβάλλει στην κερδοφορία της.
Όπως είναι γνωστό το worldenergynews.gr έχει αναφερθεί με ρεπορτάζ του στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης