Ενέργεια

Παράταση του μέτρου της "διακοψιμότητας" ζητεί η ελληνική ενεργοβόρος βιομηχανία

Παράταση του μέτρου της
ΕΕ: Το μέτρο της διακοψιμότητας ενισχύει την ασφάλεια του ενεργεικού εφοδιασμού και συμβάλλει στην αποτελεσματική από πλευράς κόστους εξισορρόπηση της ηλεκτρικής αγοράς
Η παράταση της ισχύος του μέτρου της διακοψιμότητας πέραν του Νοεμβρίου του 2017 και έως την εφαρμογή μηχανισμού για την ισότιμη συμμετοχή της «ανταπόκρισης της ζήτησης» (demand response) στην αγορά, αποτελεί κεντρικό αίτημα της ελληνικής ενεργοβόρου βιομηχανίας, το οποίο φαίνεται να αντλεί θετικά επιχειρήματα τόσο από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για τη συμβολή της διακοψιμότητας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, όσο και από την εγκριτική απόφαση της Κομισιόν για τη διακοψιμότητα της Γερμανίας. 
Το μέτρο της διακοψιμότητας αφορά στην αποζημίωση, συνήθως με τη μορφή χαμηλότερης τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, των ενεργοβόρων βιομηχανιών, οι οποίες δέχονται να διακόψουν, ή να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όταν το ζητήσει ο Διαχειριστής Μεταφοράς  για λόγους ευστάθειας του συστήματος. 
Στην Ελλάδα ο σχετικός μηχανισμός λειτουργεί περίπου ένα χρόνο και προβλέπεται ότι η εφαρμογή του θα λήξει τον Νοέμβριο του 2017. 
Μάλιστα η επόμενη δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου είναι προγραμματισμένη από τον ΛΑΓΗΕ για τις 28 Δεκεμβρίου.
Η ενεργοβόρος βιομηχανία που φαίνεται να έχει επωφεληθεί σημαντικά από τη λειτουργία την διακοψιμότητας, έχοντας μάλιστα αυξήσει την παραγωγή της σε κλάδους όπως η χαλυβουργία και τα τσιμέντα, επιδιώκει την παράταση της ισχύος του έως ότου τεθεί σε εφαρμογή μηχανισμός ανταπόκρισης στη ζήτηση. 
Στο αίτημα αυτό η ελληνική βιομηχανία αντλεί επιχειρήματα από την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά σημαντικό το μέτρο της διακοψιμότητας για την ενεργειακή ασφάλεια. 
 
Τι λέει η έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής 

Μάλιστα η έκθεση εντάσσει τη διακοψιμότητα στη δέσμη των μέτρων διαχείρισης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορούν ακόμη και να καταργήσουν την ανάγκη για τους διάφορους μηχανισμούς ενίσχυσης του δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής. 
Σύμφωνα με την έκθεση, μετά από έρευνα στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εντοπιστεί μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, με την εφαρμογή των οποίων περιορίζεται δραστικά η ανησυχία για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.(ηλεκτρική ενέργεια).
Ως σημείο-κλειδί της νέας μεταρρύθμισης θεωρείται η συμμετοχή στην αγορά των παρόχων απόκρισης της ζήτησης, ουσιαστικά δηλαδή των καταναλωτών.
Η αύξηση του βαθμού ανταπόκρισης της ζήτησης στις τιμές σε πραγματικό χρόνο θεωρείται καταλυτικής σημασίας επειδή μπορεί να ρυθμίσει μέχρι και να εκμηδενίσει τις αιχμές της ζήτησης και κατ’ αυτό το τρόπο να περιορίσει δραστικά την ανάγκη για πρόσθετο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής. 
Ωστόσο, οι πάροχοι μηχανισμών ανταπόκρισης της ζήτησης αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια, όσον αφορά στη συμμετοχή τους στην αγορά, ενώ το νομικό πλαίσιο διαφέρει από χώρα σε χώρα. 
Σε ορισμένες εθνικές αγορές ηλεκτρισμού απαγορεύεται η συμμετοχή των παρόχων ανταπόκρισης της ζήτησης, ενώ σε άλλες αγορές το καθεστώς των χρεώσεων μεταφοράς ηλεκτρισμού, ή η απουσία τεχνικών κωδίκων καθιστούν μη ελκυστική έως αδύνατη την ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών. 
Η ευελιξία στη ζήτηση ηλεκτρισμού είναι αναγκαία για την αποτελεσματική από πλευράς κόστους εξισορρόπηση της ηλεκτρικής αγοράς, η οποία χαρακτηρίζεται από ευμετάβλητες τιμές χονδρικής εξ αιτίας των ΑΠΕ και των μεγάλων διακυμάνσεων  στην παραγωγής τους. 
Το ζήτημα αυτό μπορεί να οδηγήσει ένα κράτος - μέλος να εισάγει σχήματα διακοψιμότητας ή να θεσμοθετήσει ειδικούς κανόνες για να κινητοποιήσει την ανταπόκριση της ζήτησης, αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η αρχική αξιολόγηση της Επιτροπής για τα 8 μοντέλα διακοψιμότητας που λειτουργούν σε 11 χώρες -μέλη δείχνει  ότι αυτά δικαιολογημένα λειτουργούν, δεδομένης της συνεισφοράς τους στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Μάλιστα η έκθεση σημειώνει  η εμπειρία και οι καλύτερες πρακτικές δείχνουν ότι ο στόχος πρέπει να είναι η στήριξη της ανάπτυξης ανταπόκρισης της ζήτησης ώστε μακροπρόθεσμα να μπορεί να ανταγωνιστεί στην αγορά. 

Η εγκριτική απόφαση της γερμανικής διακοψιμότητας 

Σε ανάλογο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διακοψιμότητα της Γερμανίας. 
Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι πέραν της συνεισφοράς στη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος, η διακοψιμότητα μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός επάρκειας (πρωτεύουσα εφεδρεία). 
Επισημαίνει ακόμη ότι ο μηχανισμός συνεισφέρει καθοριστικά στο μακροπρόθεσμο στόχο της ανάπτυξης πιο ευέλικτου βιομηχανικού φορτίου, παρέχοντας τη δυνατότητα στους διακοπτόμενους καταναλωτές να γίνουν «defacto ευέλικτοι πάροχοι διαθεσιμότητας ισχύος».
Και καταλήγει ότι ο  μηχανισμός της διακοψιμότητας είναι αναγκαίος, όταν υπάρχουν ρυθμιστικά εμπόδια που δεν καθιστούν δυνατή την ισότιμη συμμετοχή του demand response στην αγορά. 
Η Επιτροπή ενέκρινε το γερμανικό μηχανισμό για έξι χρόνια αναφέροντας ότι το 2021 θα ελέγξει εκ νέου την αναγκαιότητα της διακοψιμότητας στη Γερμανία, ιδίως σε σχέση με την άρση των ρυθμιστικών εμποδίων για τη συμμετοχή του demand response στην αγορά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης