Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απόφαση ΡΑΕ για την τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών της ΔΕΠΑ

tags :
Απόφαση ΡΑΕ για την τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών της ΔΕΠΑ
Τι προβλέπεται για την ευελιξία παράδοσης, το διαχειριστικό κόστος 2017 και την οριστική τιμή εκκίνησης
Την τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών της ΔΕΠΑ, μετά τις νέες δεσμεύσεις που ανέλαβε η επιχείρηση έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι το προς δημοπράτηση ποσοστό επί της συνολικής ποσότητας φυσικού αερίου που προμηθεύει η ΔΕΠΑ τους πελάτες της αυξάνεται από το ισχύον 10% σε 16% για το 2017, σε 17% για το 2018 σε 18% για το 2019 και σε 20% για το 2020 κι ως εκ τούτου υπεβλήθη από την ΔΕΠΑ αναθεώρηση της μεθοδολογίας διαμόρφωσης της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών.
Σύμφωνα με το αίτημα της ΔΕΠΑ απαιτείται η αναθεώρηση αυτή λόγω των αλλαγών που επέρχονται βάσει των αναθεωρημένων δεσμεύσεων της έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, των δυσμενών αποτελεσμάτων από τον λεπτομερή απολογισμό των δημοπρασιών για το έτος 2016 έως σήμερα, και την εξέλιξη του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορ ά στην τιμολόγηση χρήσης του ΕΣΦΑ.
Στην απόφαση της ΡΑΕ, που αναρτήθηκε σήμερα, 8/12, στην Διαύγεια, μεταξύ άλλων, προβλέπεται επιπρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή κατακύρωσης των συμμετεχόντων που επιλέγουν ευελιξία κατά την παραλαβή αερίου, προσδιορίζεται το διαχειριστικό κόστος για το 2017 και η κατανομή του, ενώ μετατίθεται κατά πέντε ημέρες η ημερομηνία ανακοίνωσης της οριστικής τιμής εκκίνησης δημοπρασίας.
Προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση επί της πρότασης της ΔΕΠΑ στην οποία συμμετείχαν πέντε φορείς της αγοράς.

Προσαύξηση μόνο για τους επιλέγοντες ευελιξία παράδοσης
Μεταξύ άλλων στην απόφαση της ΡΑΕ αναφέρεται ότι εφόσον ο συμμετέχων στην δημοπρασία επιλέξει κατά την κατάρτιση της σύμβασης με την ΔΕΠΑ να παραλαμβάνει αέριο από το σύστημα με ευελιξία, η μοναδιαία τιμή κατακύρωσης προσαυξάνεται με τη μοναδιαία χρέωσης ευελιξίας, όπως ανακοινώνεται στο τεύχος της διακήρυξης.
Πρόκειται για αίτημα της ΔΕΠΑ που ενέκρινε η ΡΑΕ, ώστε να αποτυπώνεται ότι η ευελιξία προκαλεί μια πρόσθετη επιβάρυνση στο μοναδιαίο κόστος χρήσης υποδομών ΕΣΦΑ.
Επίσης έκρινε σκόπιμη την προσθήκη ρητής πρόβλεψης στην μεθοδολογία ότι η εν λόγω επιβάρυνση προστίθεται στην τιμή κατακύρωσης, μόνο, των συμμετεχόντων που επιλέγουν να συμβολαιοποιήσουν ποσότητες με ευελιξία στην παράδοση (και όχι εκείνων που δεν επιθυμούν ευελιξία).

Στις 100.000 ευρώ το διαχειριστικό κόστος 2017
Ως προς το έμμεσο διαχειριστικό κόστος η ΡΑΕ το προσδιορίζει για το 2017 σε 0,005 ευρώ/Mwh για την ετήσια δημοπρασία, και σε 0,003 ευρώ/Mwh για την κάθε τριμηνιαία δημοπρασία.
Η ΡΑΕ υπολόγισε από τα στοιχεία που προσκόμισε η ΔΕΠΑ, βάσει των ήδη εγκεκριμένων κατηγοριών κόστους το διαχειριστικό κόστος για το 2017 σε 100.000 ευρώ (έναντι 75.000 ευρώ που αιτήθηκε η ΔΕΠΑ πριν την αναθεώρηση των δεσμεύσεών της έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού).
Η Αρχή απέρριψε νέο αίτημα της ΔΕΠΑ για διαχειριστικό κόστος ύψους 1 εκατ ευρώ, περιλαμβάνοντας τρεις νέες κατηγορίες κόστους, πέραν των όσων είναι ήδη σε ισχύ (κόστη προσωπικού, γενικά έξοδα που αφορούν στο κτίριο, συνδρομές), θεωρώντας ότι η διάθεση πρόσθετων ποσοτήτων δεν αποδεικνύεται ότι αποτελεί επαρκή και ικανό λόγο για να συμπεριληφθούν αυτές οι τρεις κατηγορίες κόστους, στο ήδη αναγνωρισθέν κόστος της ΔΕΠΑ για τις δημοπρασίες.

Οριστική τιμή εκκίνησης
Για τον τρόπο διαμόρφωσης της οριστικής τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας η ΡΑΕ έκρινε ως εύλογη από τις προτάσεις της ΔΕΠΑ, μόνο εκείνη που αφορά στην μετάθεση κατά πέντε ημέρες της ημερομηνίας ανακοίνωσης της οριστικής τιμής εκκίνησης δημοπρασίας.
Έτσι, η καταληκτική ημερομηνία μετατίθεται από την 15η στην 20η ημέρα του Απριλίου, του Ιουλίου και του Οκτωβρίου, αντίστοιχα, ώστε να δοθεί χρόνος για την οριστικοποίηση δεικτών που υπεισέρχονται στον υπολογισμό της τιμής.
Αντίθετα, η ΡΑΕ απέρριψε την πρόταση της ΔΕΠΑ, που ζητούσε κατά την προσαρμογή της τιμής εκκίνησης δημοπρασίας (οριστική τιμή) να πραγματοποιείται διόρθωση βάσει της ποσοστιαίας αναλογίας των ποσοτήτων που η ΔΕΠΑ προβλέπει ότι θα παραλάβει από τις μακροχρόνιες συμβάσεις της εντός του τριμήνου για το οποίο προσαρμόζεται η τιμή.
Η ΡΑΕ μελετώντας τα στοιχεία του 2015 και του 2016 (α΄ εξάμηνο) κατέληξε ότι ο ήδη ισχύων τρόπος προσαρμογής της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας παραμένει μεθοδολογικά απόλυτα εύλογος και ανταποκρίνεται στην πράξη στο σκοπό θέσπισης της εν λόγω διαδικασίας.
Έτσι, διαπίστωσε ότι οτιδήποτε αφορά στη ροή του φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ όπως αυτή επηρεάζεται από την συμπεριφορά των χρηστών που παραλαμβάνουν, έστω από τις δημοπρασίες στο Εικονικό Σημείο Δηλώσεων, πάντως δεν αφορά στους παράγοντες διαμόρφωσης της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας και άρα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί μεθοδολογικά στον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης