Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέο MoU για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας υπέγραψαν EBRD και Κομισιόν

Νέο MoU για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας υπέγραψαν EBRD και Κομισιόν
Η νέα συμφωνία θα διευρύνει την υπάρχουσα συνεργασία σε έναν σημαντικό αριθμό ενεργειακών πεδίων
Ένα νέο Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για την ενίσχυσή της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) υπεγράφη σήμερα στο Λονδίνο μεταξύ του Επιτρόπου M. A. Canete και του προέδρου της EBRD, S. Chakrabarti.
Η νέα συμφωνία θα διευρύνει την υπάρχουσα συνεργασία σε έναν σημαντικό αριθμό πεδίων, περιλαμβανομένων της κλιμακούμενης χρηματοδότησης της ενεργειακής απόδοσης, των αυξανόμενων επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, της ανάπτυξης «έξυπνων» δικτύων και της αύξησης της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
Το Μνημόνιο αυτό θα συνεισφέρει επίσης στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης προωθώντας περαιτέρω τις διασυνδέσεις των ενεργειακών συστημάτων της ΕΕ αλλά και την πυρηνική ασφάλεια και παροπλισμό.
Θα διευρύνει την συνεργασία σε σχετικά πεδία όπως ζητήματα κανονιστικών και χρηματοδοτικών κριτηρίων.
Έως σήμερα η συνεργασία επικεντρωνόταν στην ενεργειακή ασφάλεια, στην ενεργειακή απόδοση και στον πυρηνικό παροπλισμό.
Όπως δήλωσε ο Μ.Α. Canete το νέο MoU έρχεται στην καλύτερη δυνατή στιγμή καθώς η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ EBRD και Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την εμπειρία του καθενός και θα στηρίξει τις δράσεις μας για την προώθηση επενδύσεων σε πεδία-κλειδιά όπως ενεργειακή απόδοση, οι ανανεώσιμες και οι υποδομές.
Από την πλευρά του ο S. Chakrabarti εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή του ΜoU και επισήμανε πως θεωρεί ότι θα δημιουργήσει ακόμα στενότερες σχέσεις μεταξύ EBRD και ΕΕ σε ένα εύρος ενεργειακών θεμάτων.
Οι δύο πλευρές, πρόσθεσε, ήδη συνεργάζονται στενά, όμως αυτό το Μνημόνιο θα μας βοηθήσει να πάμε την συνεργασία μας ακόμα παραπέρα, περιλαμβάνοντας τομείς όπως η κλιμακούμενη χρηματοδότηση ενεργειακής απόδοσης, οι αυξανόμενες επενδύσεις στις ΑΠΕ και η ανάπτυξη «έξυπνων» δικτύων.
Σημειώνεται ότι το νέο Μνημόνιο Κατανόησης αντικαθιστά το προηγούμενο αντίστοιχο έγγραφο που είχε υπογραφεί το 2007.
Θα υλοποιηθεί μέσω ενός ενισχυμένου συντονισμού πολιτικών και δραστηριοτήτων και μέσα από την βελτιστοποίηση των χρηματοδοτικών συνεργειών.
Η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους δότες των «πράσινων» έργων της EBRD και έχει συνεισφέρει περισσότερα από 290 εκατομμύρια ευρώ στην υποστήριξη «πράσινων» εγχειρημάτων της τράπεζας από το 2006.
Οι πράσινες επενδύσεις της EBRD έφτασαν σε αξία τα 20 εκατομμύρια ευρώ, με περισσότερα από 1.000 projects κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κάτι που βοήθησε στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 80 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ποσότητα που ισοδυναμεί με το ύψος των ετήσιων εκπομπών αερίων στην Ρουμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης