Ενέργεια

Περιθώριο έξι μηνών για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Ο "οδικός χάρτης" για το Target Model

Περιθώριο έξι μηνών για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Ο
Μέχρι τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με το κοινοτικό τελεσίγραφο, θα πρέπει να λειτουργεί τόσο το Χρηματιστήριο Ενέργειας όσο και οι επιμέρους αγορές που θα περιλαμβάνονται σ’ αυτό
Εξαιρετικά ασφυκτικό και υπό την στενή παρακολούθηση της Κομισιόν, η οποία θα αξιολογήσει την πρόοδο τον Ιούνιο, είναι το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το συμπληρωματικό Μνημόνιο σε ότι αφορά την εφαρμογή του Target Model δηλαδή τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και των επιμέρους αγορών που θα περιλαμβάνονται σε αυτό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μετάβαση στο target model προβλεπόταν για τον Ιούνιο του 2018.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεδίωξε εξάμηνη παράταση, δηλαδή έως το τέλος του έτους, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή.
Η Κομισιόν επέλεξε τη μέση οδό επιβάλλοντας ως ορίζοντα τον Αύγουστο, οπότε και ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα.
Έτσι πλέον οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιταχύνουν τις σχετικές δράσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΑΔΜΗΕ στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης προβλέπει την προμήθεια των απαραίτητων πληροφοριακών συστημάτων για τη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης το 2019 κάτι που βεβαίως με βάση τα νέα δεδομένα θα πρέπει να αλλάξει.
Η ΡΑΕ από την πλευρά της, σε πρόσφατη διαβούλευση για τους συντελεστές απωλειών του διασυνδεδεμένου συστήματος ανέφερε ότι οι αλλαγές που είναι αναγκαίες στη λειτουργία της αγοράς ώστε να προάγεται η ουσιαστική διαχείριση των απωλειών δεν είναι εφικτό να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στο 2018 καθώς και ότι κρίνει ορθότερο η νέα προσέγγιση στη διαχείριση των απωλειών να διερευνηθεί στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης σύμφωνα με το μοντέλο - στόχο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει μετά το 2018.
Και αυτή η προσέγγιση της ΡΑΕ με βάση τα νέα δεδομένα θα πρέπει να αλλάξει.

Ο οδικός χάρτης για το Target Model

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Μνημόνιο, οι ελληνικές αρχές θα υλοποιήσουν την Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης, έως τον Αύγουστο του 2018.
Σύμφωνα πάντα με το κείμενο στο οποίο έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση, για την υλοποίηση του στόχου αυτού, οι ελληνικές αρχές καλούνται να υλοποιήσουν μια σειρά προαπαιτούμενες δράσεις (prior action) και συγκεκριμένα:
•    Να προβούν σε δημόσια διαβούλευση και να εγκρίνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις του νόμου 4425/2016 συμπεριλαμβανομένης της ανάθεσης όλων των καθηκόντων σε συγκεκριμένη νομική οντότητα, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. Πρόκειται για τη νομοθετική ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή
•    Να ξεκινήσει η επίσημη δημόσια διαβούλευση για τους Κώδικες λειτουργίας των τριών νέων αγορών μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο ΛΑΓΗΕ που θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς, όσο και ο ΑΔΜΗΕ που θα έχει την ευθύνη της Αγοράς Εξισορρόπησης έχουν δώσει σε προκαταρκτική διαβούλευση τους Κώδικες η οποία έληξε στις 22 Ιανουαρίου και οι δυο φορείς αρνήθηκαν να δώσουν παράταση, παρά τα σχετικά αιτήματα των εμπλεκομένων στην αγορά. Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που τίθεται από το Μνημόνιο για την ολοκλήρωση της επίσημης διαβούλευσης, δίνει απάντηση στους λόγους της άρνησης να δοθεί παράταση στην κατ’ αρχήν διαβούλευση.   
Επιπλέον, ως βασικό παραδοτέο, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει:
•    Να εκδώσουν όλους τους κωδικούς της αγοράς έως το Μάρτιο του 2018
•    Να δημιουργήσουν τη νομική οντότητα που θα διαδεχθεί το ΛΑΓΗΕ, έως το Φεβρουάριο του 2018
•    Να θέσουν σε λειτουργία τα συστήματα πληροφορικής της Ενδοημερήσιας Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Αγοράς Forward, μέχρι τον Μάιο του 2018
•    Να αξιολογήσουν από κοινού με τους Θεσμούς την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τις εταιρικές και τεχνικές πτυχές του έργου και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2018 (βασικό παραδοτέο) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Target Model θα λειτουργήσει έως τον Αύγουστο του 2018.
Επίσης μέχρι τον Αύγουστο του 2018, οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν τη λειτουργία ενός λειτουργικού συστήματος πληροφορικής για την αγορά εξισορρόπησης και να εξασφαλίσουν ότι όλες οι απαραίτητες άδειες για τη λειτουργία των αγορών παραχωρούνται στις αρμόδιες νομικές οντότητες μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης