Ενέργεια

Στις 7 Φεβρουαρίου «στέλνει» την πρώτη φετινή δημοπρασία ΝΟΜΕ η διαβούλευση των νέων όρων συμμετοχής

Στις 7 Φεβρουαρίου «στέλνει» την πρώτη φετινή δημοπρασία ΝΟΜΕ η διαβούλευση των νέων όρων συμμετοχής
Για να λάβει μέρος μία εταιρεία στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας θα λαμβάνεται πλέον υπόψη η διατήρηση ή η ανάπτυξη δραστηριότητας προμήθειας προς τρίτους στη λιανική αγορά
Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η ΡΑΕ την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ, σχετικά με το νέο πλαίσιο ελέγχου των συμμετεχόντων στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, το οποίο προορίζεται να ενισχύσει τον ρόλο των δημοπρασιών στην περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και θα αντικαταστήσει το πλαφόν στις εξαγωγές ρεύματος που ίσχυε έως τώρα.
Παράλληλα, ο ΛΑΓΗΕ εισηγείται τη χρονική μετάθεση της πρώτης δημοπρασίας ηλεκτρικής ενέργειας για το 2018 στις 7 Φεβρουαρίου, προκειμένου μεταξύ άλλων να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για την ομαλή λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς.
Υπενθυμίζεται πως αρχικά η πρώτη δημοπρασία ΝΟΜΕ της φετινής χρονιάς ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Ιανουαρίου, ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο για χρονική της μετάθεση κατά μία εβδομάδα αργότερα, στις 24 Ιανουαρίου.
Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, το νέο κριτήριο που θεσπίζεται για να πάρει μέρος μία εταιρεία στις δημοπρασίες είναι η διατήρηση ή η ανάπτυξη δραστηριότητας προμήθειας προς τρίτους στη λιανική αγορά.
Για τις νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις, που δεν έχουν συμμετάσχει σε δημοπρασίες, ο μηχανισμός ελέγχου του κριτηρίου θα βασίζεται στην αξιοπιστία του επιχειρηματικού πλάνου που θα είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν.
Για όσους προμηθευτές έχουν συμμετάσχει ήδη σε δημοπρασίες, ο έλεγχος θα γίνεται βάσει των δηλώσεων φορτίου.
Τις βάσεις για το νέο πλαίσιο έθεσε τροπολογία που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να αξιολογείται κατά πόσο ο στόχος συμμετοχής κάθε εταιρείας είναι να αυξήσει τα μερίδιά της στην αγορά, και έτσι να συμβάλει στο μεγαλύτερο «άνοιγμά» της.
Η διαβούλευση λήγει την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης