Ενέργεια

Σταθάκης: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων

Σταθάκης: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων
Ο Υπουργός προανήγγειλε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του market test για τον λιγνίτη
Το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων απέκλεισε κατηγορηματικά σήμερα 18/1/2018, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνένετευξη που παραχώρησε στην εκπομπή GPS,  στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
Σχετικά με την αποεπένδυση της ΔΕΗ από τον λιγνίτη, ο Υπουργός προανήγγειλε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του market test.
Εκτίμησε ότι είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί, απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων και υπογράμμισε ότι οι θέσεις των εργαζομένων είναι απόλυτα εγγυημένες.
Σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι στο τέλος του χρόνου δεν λήγει ο Νόμος Σταθάκη-Κατσέλη αλλά η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής. Περιέγραψε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο υποστήριξε ότι καλύπτει πλήρως την πρώτη κατοικία. Εντούτοις δεν απέκλεισε να υπάρξει επέκτασης του νόμου και επιπρόσθετη νομοθετική ρύθμιση εφόσον συντρέχουν λόγοι.
Ο Υπουργός υποστήριξε ότι δικαιώνεται η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του Προγράμματος 2015-18, ότι η επόμενη ημέρα θα επιτρέψει στη χώρα να ανακτήσει την ομαλή πρόσβαση στις αγορές και θα αναδείξει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.
Εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει καθαρή έξοδος στις αγορές, εφόσον οι τιμές των ελληνικών ομολόγων συνεχίσουν τη σημερινή πορεία. Η ανάκτηση του αξιόχρεου του Δημοσίου δεν ταυτίζεται, βέβαια, με την επίλυση όλων των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας αλλά θα συμπαρασύρει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να δανείζονται και θα διασφαλίσει για το τραπεζικό σύστημα καλύτερους όρους χρηματοδότησης από τη διεθνή αγορά. Για τα υπόλοιπα προβλήματα ο Υπουργός επανέλαβε την ανάγκη προώθησης και ολοκλήρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Για την ελάφρυνση του χρέους εκτίμησε ότι θα συνοδεύεται από κάποιας μορφής ρήτρα ανάπτυξης, γεγονός που χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό και ότι θα δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον. Επιφυλάχθηκε, δε, να απαντήσει σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ και υπογράμμισε ότι επί του παρόντος είναι τεχνικός σύμβουλος. Εφόσον το Ταμείο επιλέξει τελικά να αποχωρήσει, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι θα ξανασυζητηθούν τα μέτρα για την περίοδο 2019-20.
Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει λύση και στο σύνολό της τάσσεται υπέρ της έναρξης και προόδου των διαπραγματεύσεων.
Τέλος επανέλαβε ότι εντός του έτους «θα δούμε μπουλντόζες στο Ελληνικό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης