Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου με τριμερή συνάντηση κορυφής στην Ιερουσαλήμ

Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου με τριμερή συνάντηση κορυφής στην Ιερουσαλήμ
Την Πέμπτη 8/12 η δεύτερη τριμερής συνάντηση κορυφής σε λιγότερο από ένα χρόνο
Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας, της δεύτερης μέσα σε ένα χρόνο, τριμερούς συνάντησης των ηγετών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, που πραγματοποιείται την Πέμπτη 8/12 στην Ιερουσαλήμ. 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Ιανουάριο στη Λευκωσία, όπου διαμόρφωσαν μια νέα «στρατηγική συμμαχία» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως την είχαν χαρακτηρίσει τότε, συναντώνται και πάλι προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές της τριμερούς συνεργασίας πέραν από τον τομέα της ενέργειας και στον τουρισμό, την έρευνα - τεχνολογία, το περιβάλλον, τη διαχείριση υδάτων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη μετανάστευση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των τριών χωρών αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, τόσο ως αποτέλεσμα της ανακάλυψης του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και λόγω της επιδείνωσης των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων. 
Ωστόσο η αυριανή συνάντηση θα είναι η πρώτη μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών μετά τη συμφωνία αποκατάστασης των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας που έγινε το καλοκαίρι.
Τον περασμένο Ιούλιο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στο Ισραήλ, που αφορούσε περισσότερο το θέμα του φυσικού αερίου, ειδικά μετά τις πληροφορίες που είχαν δε τότε το φως της δημοσιότητας ότι το Ισραήλ επιλέγει την οδό της Τουρκίας για μεταφορά του δικού του φυσικού αερίου με αγωγούς.

Οι τρεις δρόμοι του Ισραηλινού φυσικού αερίου 

Σημειώνεται Ισραήλ βρίσκεται στη φάση της αναζήτησης εναλλακτικών επιλογών για τη διοχέτευση του αερίου του στις αγορές και τα σενάρια που εξετάζει είναι:
η διοχέτευση αερίου μέσω του υφιστάμενου δικτύου της Τουρκίας στην Ελλάδα και από κει στην Ιταλία
η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας με τελικό προορισμό τα Βαλκάνια και την Ιταλία και 
η την εξαγωγή αερίου προς Αίγυπτο για μετατροπή του σε υγροποιημένη μορφή και επανεξαγωγή του.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Πάνου Σκουρλέτη, Ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη και Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Yuval Steinitz ο ισραηλινός υπουργός είχε δηλώσει ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν τουλάχιστον δυο οδεύσεις του φυσικού αερίου του Ισραήλ και η μια από αυτές περνάει οπωσδήποτε από την Ελλάδα. 

Ο αγωγός East Med το ισραηλινό αέριο και η ευρωπαική στήριξη  
 
Μάλιστα ο Ισραηλινός υπουργός αναφερόμενος στον υποθαλάσσιο αγωγό (East Med), την κατασκευή του οποίου προωθούν η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει εντάξει τον αγωγό στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI), είπε ότι μπορεί σε αυτή τη φάση το εγχείρημα να φαίνεται πολύ ακριβό αλλά εφόσον υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων μπορεί να αποδειχθεί οικονομικό.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η προώθηση του αγωγού East Med, βρέθηκε πρόσφατα και στο επίκεντρο της συνάντησης των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, αλλά και Ιταλίας, με τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια και το Κλίμα Μ.Α. Κανιέτε στη Ρώμη.
Τα εμπλεκόμενα μέρη επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για την προώθηση της υλοποίησης του έργου, ενώ σημαντική παράμετρο αποτελεί η υποστήριξή του από την Ε.Ε. και στο οικονομικό σκέλος. Επιδίωξη των συμμετεχόντων αποτελεί η ένταξη του project στη νέα λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs) προκειμένου να εξασφαλιστεί και σχετική χρηματοδότησή του, δεδομένου ότι εξυπηρετεί τους στόχους της Ε.Ε. για ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων του αερίου.
Οι συζητήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη αξία εν όψει της αυριανής τριμερούς διάσκεψης στα Ιεροσόλυμα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει συνοδευόμενος από αρμόδιους υπουργούςμεταξύ των οποίων και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης