Ενέργεια

Greenpeace: Στηρίξτε τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό

Greenpeace: Στηρίξτε τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό
Επιστολή προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές
Ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές καλώντας τους να υποστηρίξουν τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net-metering ) κατά τη σημερινή (17/1) συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου αναμένεται να ψηφιστεί η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις ΑΠΕ απεύθυνε η Greenpeace.  
Μάλιστα η οργάνωση καλεί τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να υπερψηφίσουν τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό ανεξαρτήτως της θέσης που θα πάρουν οι ευρωομάδες στις οποίες ανήκουν τα κόμματα τους και τονίζει τη σημασία που θα έχει για την Ελλάδα η υπερψήφιση δυο τροπολογιών (325 και 327) που αφορούν στη δυνατότητα των νοικοκυριών, δήμων και επιχειρήσεων να παράγουν τη δική τους ενέργεια από ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση, χωρίς απαραιτήτως το σύστημα παραγωγής από ΑΠΕ να βρίσκεται στον χώρο κατανάλωσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό ακριβώς προβλέπει και ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες που συζητείται επίσης σήμερα στην ελληνική Βουλή.  
Η Greenpeace στην επιστολή της τονίζει ότι η δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής (virtual net-metering ή virtual sharing) είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας για την Ελλάδα, κυρίως για τους εξής λόγους:
1. Η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού διαμένει σε πολυκατοικίες, χωρίς τη δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκό) για αυτοπαραγωγή. Σε αντίθεση δηλαδή με τους πολίτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς το virtual net-metering το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων χάνει de facto τη δυνατότητα να γίνει μικροπαραγωγός, μειώνοντας τις ενεργειακές του δαπάνες. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 470.000 νοικοκυριά με φωτοβολταικά στην Ευρώπη και μόλις 42.000 στην Ελλάδα.
2. Για τον παραπάνω λόγο, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έγινε η μόνη χώρα η οποία δημιούργησε νομοθεσία για την εικονική αυτοπαραγωγή. Αν δεν συμπεριληφθεί η δυνατότητα virtual net-metering στη νέα Κοινοτική Οδηγία, είναι εξαιρετικά πιθανόν η χώρα μας να αναγκαστεί να αλλάξει εκ των υστέρων την εθνική της νομοθεσία. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι ήδη πολλοί δήμοι ετοιμάζονται να επενδύσουν στην εικονική αυτοπαραγωγή είτε για ιδιοκατανάλωση είτε για λόγους κοινωνικής πολιτικής, μέσω ειδικού προγράμματος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανειών.
3. Χωρίς το virtual net-metering, θα χαθεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης