Ενέργεια

«Κίτρινη κάρτα» από Κομισιόν στην πρόταση για κατώτατο όριο τιμής στη νέα χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού

«Κίτρινη κάρτα» από Κομισιόν στην πρόταση για κατώτατο όριο τιμής στη νέα χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού
Ένας τέτοιος περιορισμός, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιβαίνει στη βασική ιδέα της ενιαίας αγοράς και θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη διαμόρφωση των τιμών
Τις διατάξεις που αφορούν στην ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και τη μετάβαση της ελληνικής αγοράς στο μοντέλο - στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα (11/1) στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.  
Πρόκειται για το πρώτο νομοθετικό βήμα μιας μακράς διαδικασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει δωθεί σε δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 22 Ιανουαρίου η βασική εισήγηση όσον αφορά τους νέους κώδικες που θα ισχύσουν στην αγορά ηλεκτρισμού όταν εφαρμοστεί το μοντέλο - στόχος (target model).
Και ενώ η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη, πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζονται αντιρρήσεις σχετικά με την πρόταση να θεσπιστεί κατώτατο όριο τιμής (ίσο με το μεταβλητό κόστος των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων) για τις προσφορές ενέργειας στη νέα χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού.

Αμφισβήτηση και από τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κατώτατο όριο τιμής αμφισβητείται και από μερίδα της αγοράς, κυρίως τους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρισμού, με το επιχείρημα ότι νοθεύει τον ανταγωνισμό και δεν επιτρέπει την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά.
Εξάλλου στις περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν υφίσταται κατώτατο όριο και όπου εφαρμόζεται βαίνει υπό κατάργηση, εν όψει του target model.
Αυτός άλλωστε είναι από τους βασικούς λόγους για τον οποίο η Κομισιόν έχει αντιρρήσεις επί της ελληνικής πρότασης, καθώς ένας τέτοιος περιορισμός αντιβαίνει στη βασική ιδέα της ενιαίας αγοράς και θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη διαμόρφωση των τιμών, ειδικά εν όψει της σύζευξης των αγορών.
Από την πλευρά των διαχειριστών της ελληνικής αγοράς, πάντως, υποστηρίζεται ότι το μέτρο θα μπορούσε να βοηθήσει στη μετάβαση της αγοράς στο νέο μοντέλο και ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί έστω για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διασφαλίζεται η κάλυψη του μεταβλητού κόστους των ηλεκτροπαραγωγών.
Σε αντίθεση, το πράσινο φως φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει η πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι προσφορές στην χονδρεμπορική αγορά να γίνονται από κάθε μονάδα παραγωγής ξεχωριστά και όχι από το πορτφόλιο των μονάδων που έχει στη διάθεση του ο κάθε παραγωγός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης