Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι Ισραηλινές αρχές ενέκριναν την εξαγορά από την Energean Oil&Gas των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν

Οι Ισραηλινές αρχές ενέκριναν την εξαγορά από την Energean Oil&Gas των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν
Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε 148 εκατομμύρια δολάρια.
Εγκρίθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από τις ισραηλινές αρχές η εξαγορά από την ελληνική εταιρεία Energean Oil&Gas των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ Karish και Τanin. 
Πρόκειται για διαπιστωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, την ιδιοκτησία των οποίων αποκτά η Energean Oil&Gas η οποία ως γνωστόν εκμεταλλεύεται τον Πρίνο και είχε πλειοδοτήσει στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία που δινεήργησαν οι εταιρίες Delek Drilling και Αvner Oil Exploration, θυγατρικές του ισραηλινού ομίλου Delek.
Telek και Avner.
Όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα μεταξύ των οποίων το εξειδικευμένο pizportal, το Συμβούλιο Πετρελαίου και το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, ενέκριναν την εξαγορά.
Τα δύο κοιτάσματα υπολογίζεται ότι έχουν δυναμικότητα 2,4 τρισ. κυβικά πόδια αερίου (περίπου 70 δισ. κμ. αερίου) και ο ορίζοντας έναρξης της παραγωγής είναι το 2020.
Γύρω στο 1,4 τρισ. κυβικά πόδια εκτιμάται η δυναμικότητα του Τanin και περί το 1 τρισ. Κυβικά πόδια του Karish. 
Η Energean Oil&Gas αποκτά την πλήρη ιδιοκτησία των δύο κοιτασμάτων και έχει την υποχρέωση διάθεσης της παραγωγής της στην ισραηλινή αγορά.
Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε 148,5 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 40 εκατ. δολάρια θα καταβληθούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε 10 δόσεις μέσα στον επόμενο χρόνο. Η συμφωνία προβλέπει και την εκχώρηση του 7% των δικαιωμάτων από την εκμετάλλευση των δύο κοιτασμάτων. 
H παραχώρηση των δύο κοιτασμάτων από την Delek έγινε στο πλαίσιο του ρυθμιστικού πλαισίου του Ισραήλ, που υποχρέωσε την εταιρία να διαθέσει παραχωρήσεις  για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στην αγορά με την είσοδο νέων παικτών. 
Το κοίτασμα του Tanin ανακαλύφθηκε το 2011 και του Karish δύο χρόνια αεργότερα, το 2013, στη Λεκάνη της Λεβαντίνης , κοντά στο κοίτασμα Tamar, το οποίο ήδη βρίσκεται σε παραγωγή και του γιγαντιαίου  Leviathan, το οποίο θα αρχίσει να αναπτύσσεται.  
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Energean οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων φθάνουν σε περίπου 1 δισ. δολάρια. Η εξόρυξη θα γίνει σε βάθος 1.600 μέτρων. 
Εκτός από το φυσικό αέριο, τα δύο κοιτάσματα Tanin και  Karish εκτιμάται ότι διαθέτουν περί τα 25 εκατ. βαρέλια  ελαφρύ πετρέλαιο. 
Η Energean Oil&Gas δεν θέλησε να σχολιάσει την εξέλιξη καθώς αναμένει επίσημη ενημέρωση από τις ισραηλινές αρχές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης