Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τη Δευτέρα 15/1 οι αιτήσεις των δικαιούχων που θα πληρωθούν το Φεβρουάριο

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τη Δευτέρα 15/1 οι αιτήσεις των δικαιούχων που θα πληρωθούν το Φεβρουάριο
Όσοι υποβάλουν αίτηση από την επόμενη Τρίτη 16/1 και έπειτα, θα λάβουν τη σχετική επιδότηση στα τέλη Ιουνίου
Άμεσα και συγκεκριμένα έως και τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά όσοι επιθυμούν να λάβουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2018 το «κουτσουρεμένο» επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
Σε περίπτωση δε που οι ενδιαφερόμενοι μπουν στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ από την Τρίτη 16 Ιανουαρίου έως και τις 31 Μαΐου, τότε θα πληρωθούν στις 29 Ιουνίου 2018.
Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι θα λάβουν φέτος μικρότερο έως 50% επίδομα θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι, καθώς το κονδύλι από τα 110 εκατ. ευρώ της περιόδου 2016 - 2017 μειώθηκε περίπου στα 50 εκατ. ευρώ για την χειμερινή περίοδο 2017 - 2018.
Φέτος το επίδομα θέρμανσης διαμορφώθηκε στο 0,125 ευρώ ανά λίτρο έναντι 0,25 που ήταν πέρυσι.
Περί τα 500.000 νοικοκυριά αναμένεται να λάβουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από 37,50 έως 625 ευρώ για την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης χορηγείται για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης κατά την περίοδο από 15 Οκτωβρίου 2017 έως 30 Απριλίου 2018 στην  κύρια κατοικία κάθε δικαιούχου, είτε αυτή είναι ιδιόκτητη, είτε ενοικιαζόμενη, είτε δωρεάν παραχωρηθείσα.

Γεωγραφικά και κλιματολογικά κριτήρια

Επισημαίνεται πως η ποσότητα πετρελαίου για την οποία θα επιδοτηθεί τελικά ο κάθε δικαιούχος - καταναλωτής περιορίζεται σε συγκεκριμένα επίπεδα που διαφέρουν ανάλογα με την Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμένη κατοικία.
Έτσι, η ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε τέσσερις Γεωγραφικές Ζώνες με κλιματικά κριτήρια.
Στην Α Γεωγραφική Ζώνη το ανώτατο όριο επιδοτούμενης ποσότητας φθάνει στα 25 λίτρα ανά τ.μ. κύριας κατοικίας, στη Β Ζώνη στα 15 λίτρα ανά τ.μ., στη Γ Ζώνη στα 8 λίτρα ανά τ.μ. και στην Δ Ζώνη στα 5 λίτρα ανά τ.μ.  
Επίσης, το ανώτατο όριο επιφάνειας πρώτης κατοικίας για το οποίο θα χορηγείται το επίδομα είναι τα 80 τ.μ. για κάθε άγαμο δικαιούχο και τα 100 τ.μ. για κάθε έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή μονογονεϊκή οικογένεια.
Βάσει των κριτηρίων αυτών, τα ανώτατα όρια κατανάλωσης για τα οποία χορηγείται το επίδομα κυμαίνονται από 400 έως 2.500 λίτρα, ανάλογα με τη Γεωγραφική Ζώνη στην οποία υπάγεται κάθε δικαιούχος και την οικογενειακή του κατάσταση.
Οι νομοί που εντάσσονται σε καθεμιά από τις τέσσερις ζώνες είναι οι εξής:
•    Ζώνη Α: Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
•    Ζώνη Β: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
•    Ζώνη Γ: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
•    Ζώνη Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων
Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι που αναφέρονται στο άρθρο 1 του σχετικού Νόμου, εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν (π.χ. ο δήμος Βιάννου του νομού Ηρακλείου μεταφέρεται στην Γ’ κλιματική ζώνη, ενώ ο υπόλοιπος νομός παραμένει στην Δ’ κλιματική ζώνη).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης