Ενέργεια

Σταθάκης: Ευνοϊκές προοπτικές για μείωση ΕΛΑΠΕ και ΕΤΜΕΑΡ - Ενίσχυση της ΔΕΠΑ στο Νότο

Σταθάκης: Ευνοϊκές προοπτικές για μείωση ΕΛΑΠΕ και ΕΤΜΕΑΡ -  Ενίσχυση της ΔΕΠΑ στο Νότο
Το θεσμικό πλαίσιο για την αυτονόμηση ιδιοκτησιών από την κεντρική θέρμανση έχει ολοκληρωθεί και συνεπώς δεν πρόκειται να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος επισημαίνει ο υπουργός Ενέργειας
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ενίσχυση της θέσης της ΔΕΠΑ στο Νότο, δηλαδή στην Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής , επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ αναφέρει ότι το θεσμικό πλαίσιο για την αυτονόμηση ιδιοκτησιών από την κεντρική θέρμανση έχει ολοκληρωθεί, συνεπώς δεν πρόκειται να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγών σε διοικήσεις ΔΕΚΟ του ενεργειακού τομέα αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «Το υπουργείο ως εποπτεύων φορέας παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα, αξιολογεί τις επιδόσεις και είναι πάντοτε παρών για να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο που θέτει η εθνική ενεργειακή πολιτική».
Στην συνέντευξή του στον Κώστα Βουτσαδάκη ο Γ. Σταθάκης  αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

ΕΡ: Θα υπάρξει το 2018 μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που καταβάλουν οι καταναλωτές ρεύματος ή/και της χρέωσης των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;

AΠ: Η κυβέρνησή μας ανέλαβε το δύσκολο έργο του μηδενισμού του ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό από τον οποίο επιδοτείται η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).
Υπενθυμίζω ότι το έλλειμμα αυτό στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας ξεπερνούσε τα 150 εκατ. ευρώ με αυξητικές τάσεις, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που είχαν ήδη γίνει στη σχετική χρέωση στους λογαριασμούς ρεύματος (ΕΤΜΕΑΡ).
Εμείς προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών του ΕΛΑΠΕ. Επιβάλαμε χρέωση στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας η οποία το 2017 απέφερε έσοδα στον ΕΛΑΠΕ περί τα 400 εκατ. ευρώ αποφεύγοντας νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς.
Παράλληλα θεσμοθετήσαμε ανταγωνιστικές δημοπρασίες για τον καθορισμό της τιμής με την οποία αποζημιώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, μειώνοντας έτσι τις δαπάνες που θα χρηματοδοτεί εφεξής ο ΕΛΑΠΕ.
Μόλις προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το νέο μηχανισμό και η αρμόδια Επίτροπος, Μάργκρετ Βεστάγκερ, έκανε λόγο για μια πολύ θετική εξέλιξη που θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους ενέργειας.
Προκύπτουν, έτσι, για τα επόμενα χρόνια, περιθώρια μείωσης και των εσόδων του ΕΛΑΠΕ  άρα των χρεώσεων.
Σε πρώτη φάση θα θέλαμε να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας, ώστε να ομαλοποιηθούν πλήρως οι πληρωμές.
Ήδη η ΡΑΕ, που είναι η αρμόδια για το συγκεκριμένο ζήτημα, στην πρόσφατη απόφασή της βασίστηκε σε μια αισιόδοξη πρώτη εκτίμηση των συνεπειών από τον ισοσκελισμό του ΕΛΑΠΕ και επιφυλάχθηκε να επανέλθει στο θέμα τους επόμενους μήνες.
Στο μεταξύ θα συνεχιστούν οι επαφές μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να καθορίσουμε το ακριβές μονοπάτι μείωσης των χρεώσεων.

EΡ: Το ΥΠΕΝ δεν έχει εκδώσει ακόμη την εγκύκλιο για την αυτονόμηση ιδιοκτησιών από την κεντρική θέρμανση με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να επικρατεί ένας βαθμός αβεβαιότητας γύρω από τις προϋποθέσεις και τις συνέπειες της αυτονόμησης.
Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών εξέδωσε εγκύκλιο που περιλαμβάνει δέκα βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πότε σχεδιάζετε να εκδοθεί η εγκύκλιος του ΥΠΕΝ;

AΠ: Σε άρθρο του νόμου για το Δομημένο Περιβάλλον που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται ότι εφόσον κάποιος θέλει να προχωρήσει σε ενεργειακή αναβάθμιση του διαμερίσματος του, μπορεί να αυτονομηθεί από την κεντρική θέρμανση χωρίς σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας. Δικαιούται, δηλαδή, να προβεί με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια, στην αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του, μονώνοντας τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται από αυτήν, κατά τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των ιδιοκτησιών των λοιπών συνιδιοκτητών. Μετά την αυτονόμηση, ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται από σύνολο των δαπανών καυσίμου της κεντρικής θέρμανσης αλλά συνεχίζει να βαρύνεται με τις λοιπές δαπάνες του συστήματος, τακτικές και έκτακτες. Το θεσμικό πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί και δεν απαιτείται κάποια άλλη παρέμβαση.

EΡ: Πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση σε σχέση με την παρουσία της ΔΕΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου; Έχει συμφωνηθεί η αποχώρηση από τις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης/Θεσσαλίας και η ενίσχυση της παρουσίας της στην Αττική; Μετά την ΔΕΠΑ, θα υπάρξει συνέχεια αλλαγών σε διοικήσεις των ΔΕΚΟ που εποπτεύει το ΥΠΕΝ;

ΑΠ: Βασικός γνώμονας των επιλογών μας είναι η διατήρηση της αξίας της ΔΕΠΑ και η κατοχύρωση της ανταγωνιστικής θέσης της στην αγορά φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, προσανατολιζόμαστε στην ενίσχυση της θέσης της στο Νότο.
Οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν και θα δρομολογηθούν, βέβαια, από τις ίδιες τις εταιρείες.
Όσον αφορά, τώρα, τις αλλαγές σε διοικήσεις ΔΕΚΟ, το Υπουργείο ως εποπτεύων φορέας παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα, αξιολογεί τις επιδόσεις και είναι πάντοτε παρών για να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο που θέτει η εθνική ενεργειακή πολιτική.

«Kαθαρή έξοδος» από τα Μνημόνια

Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι θα έχουμε μια πορεία αντίστοιχη της Πορτογαλίας, επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης,   αναφορικά με την πορεία εξόδου από το Μνημόνιο, τονίζοντας ότι η «καθαρή έξοδος» είναι απολύτως εφικτή.

Σχολιάζοντας τις σχετικές επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο υπουργός υπογραμμίζει στο Πρακτορείο πως η αγορά έχει προεξοφλήσει τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, με αποτέλεσμα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων να έχουν ενισχυθεί σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε τίτλους επενδυτικής βαθμίδας, παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση των οίκων παραμένει χαμηλή. Επικαλείται, επίσης, και πάλι το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου όταν ολοκληρώθηκε το μνημόνιο η αξιολόγηση από τους τρεις μεγάλους οίκους ήταν χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο κ. Σταθάκης προβλέπει ότι «μέχρι τις εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2019, το ποσοστό ανεργίας θα επιστρέψει στο 15%, επίπεδο όπου βρισκόταν στα τέλη του 2010, όταν ξεκινούσε η περίοδος των μνημονίων». Απορρίπτει ως αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη περί νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και εκτιμά ότι οι πλειστηριασμοί θα είναι το εργαλείο εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων που τελικά θα χρησιμοποιηθεί λιγότερο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης