Ενέργεια

ΡΑΕ: Σε δημόσια διαβούλευση το πλαίσιο για τον Φορέα Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου

tags :
ΡΑΕ: Σε δημόσια διαβούλευση το πλαίσιο για τον Φορέα  Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου
Ti αναλαμβάνει ο αρμόδιος φορέας
Το πλαίσιο για τον ορισμό του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου (Φο.Σ.Ε.Τε.Κ.) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 12 Δεκεμβρίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Ο εν λόγω φορέας αναλαμβάνει την εκπροσώπηση των κατόχων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ οι οποίοι έχουν συνάψει Σ.Ε.Δ.Π και δεν εκπροσωπούνται για οποιονδήποτε λόγο από άλλους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης.
Βάσει του σχετικού νόμου (4414/2016) η ΡΑΕ γνωμοδοτεί προς τον υπουργό ΠΕΝ για τον ορισμό του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου.
Σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ μετά από γνώμη της ΡΑΕ η οποία εκδίδεται μέσα σε τρεις μήνες από την έναρξη ισχύος τους, ορίζεται o συγκεκριμένος Φορέας.

Oι υποχρεώσεις

Μα την ίδια απόφαση καθορίζονται οι υποχρεώσεις, το  πλαίσιο λειτουργίας τους και οι χρεώσεις που επιβάλει ο Φο.Σ.Ε.Τε.Κ για την παροχή των υπηρεσιών του στους κατόχους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από
ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που έχουν συνάψει ΣΕΔΠ σε περίπτωση που αυτοί αδυνατούν να  λάβουν τις υπηρεσίες αυτές από Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης.
Η χρέωση που επιβάλλει ο Φορέας αυτός στους κατόχους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του προκύπτει στην βάση των ονομαστικών εσόδων από την ισοδύναμη συμμετοχή του εν λόγω σταθμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η σχετική αυτή χρέωση κλιμακώνεται και αυξάνεται με την εφαρμογή των όσων προβλέπονται στην απόφαση.
Επίσης καθορίζονται και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο Φο.Σ.Ε.Τε.Κ. για την εκπροσώπηση των σταθμών της παρ. 19 του αρ 3 του νόμου.
Μάλιστα σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχετικού νόμου ο Φορέας αυτός  που θα οριστεί θα πρέπει να είναι «υφιστάμενος φορέας της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας».
Δημοσιοποιείται σχετικό έγγραφο του ΑΔΜΗΕ για το συγκεκριμένο θέμα.
Όπως αναφέρεται, επειδή ο ΑΔΜΗΕ είναι ο αρμόδιος φορέας για την πρόβλεψη της παραγωγής ΑΠΕ που εντάσσεται στο πρόγραμμα ΗΕΠ η ανάληψη του ρόλου του Φορέα Συγκέντρωσης Τελευταίου Καταφυγίου από τον ΑΔΜΗΕ, φαίνεται να αποτελεί μια λογική συνέχεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης